Begin december verhuizen de eerste 26 bewoners van Almenum naar hun nieuwe appartement aan de Sien van Hulstlaan. Fase 1 van de nieuwbouw is dan klaar. Fase 2 bevat 61 appartementen. Een deel hiervan is bestemd voor bewoners uit Almenum. Begin januari 2025 worden de overige appartementen aangeboden op onze website.
Op verzoek van het sociaal verhuurbedrijf Woonfriesland, de Friese huurdersorganisaties en de Vereniging van Friese Woningcorporaties heeft het Planbureau Fryslan onderzoek gedaan naar de woningbehoefte in Fryslan. Wat heeft dit onderzoek opgeleverd? Klik hier voor meer informatie.
Het is vakantietijd en prachtig zomers weer. Een mooi moment om onze bewoners van de Thorbeckstraat en H. de Grootstraat te trakteren op een verkoelend ijsje. We vinden het belangrijk dat ons woningbezit goed is onderhouden. Momenteel voeren we bij deze bewoners binnen en buiten werkzaamheden uit. Dat vraagt de nodige flexibiliteit en begrip van onze bewoners.
Het was erg gezellig op het terras bij Almenum. De bewoners van Almenum waren uitgenodigd voor een verkoelend ijsje. Een mooi moment om bij te praten en te horen hoe het met iedereen gaat. Voor de medewerkers op de bouw was er ook een verkoelend ijsje. Voor hen zijn het de laatste, soms zware, loodjes tot de welverdiende bouwvak volgende week.
Lies Porsius-de Graaf 'Het voelt lekker warm in huis'
Lies Porsius-de Graaf woont aan de Brederodestraat in Harlingen. Lies, 83 jaar, doet mee aan de pilot ‘warmtepomp in bestaande woning’ van de Bouwvereniging. In december werd er een hybride warmtepomp in haar woning geïnstalleerd. ‘Ik doe mee voor het nageslacht, niet voor mezelf hoor. We moeten in de toekomst toch van het gas af. Van mijn familie in Groningen hoor ik over de gevolgen van de gasboringen daar, dat is echt vreselijk.’
Na jaren gewerkt te hebben in de zorg, geniet Lies nu van haar vrije tijd. Als een buur hulp nodig heeft, helpt ze graag. Dat zit er nu eenmaal in met haar zorg achtergrond. In 2002 kwam mevrouw, getogen in Haren (Groningen), mede door haar dochter in Harlingen wonen. Toen was ze werkzaam in het Sint Antony Gasthuis in Leeuwarden. Nu ontvangt ze zelf ook enige zorg: Drie keer per week brengt de Seniorie een maaltijd langs, daar kan mevrouw bijna de week mee rond. Want ze wil geen voedsel verspillen.
Mevrouw Porsius-de Graaf is blij met de hybride warmtepomp ‘het voelt lekker warm in huis.’ Mevrouw Porsius-de Graaf kijkt positief terug op de werkzaamheden bij haar in huis. In het begin liep de warmtepomp nog niet goed, met het vervangen van een onderdeel in de warmtepomp is dit opgelost. ‘Dat er veel mensen bij mij over de vloer kwamen voor de werkzaamheden was best gezellig. Ze kwamen hier binnen om te eten en ik had de koffie en thee klaar’. Het stroomverbruik volgt mevrouw op de tablet. Vanwege de zonnepanelen waren er de afgelopen jaren nagenoeg geen stroomkosten. Met de hybride warmtepomp wordt het verbruik van gas minder en stroom meer. Pas na een ruime meetperiode is er meer inzicht over het verbruik.
De pilot is een gezamenlijk project van de Vereniging Friese Woningcorporaties, waar de Bouwvereniging bij is aangesloten. De ervaringen van bewoners en metingen worden gepeild, om van elkaar te leren en verder duurzame stappen te zetten.