Reglementen en codes

Statuten

De statuten van stichting de Bouwvereniging kun je hier nalezen:
statuten

Reglement RvC

Het toezicht is in handen van een Raad van Commissarissen. Het reglement is hier na te lezen:
reglement RvC

Het reglement van de selectie- en remuneratiecommissie is hier na te lezen:
reglement 

Het reglement auditicommissie is hier na te lezen:
reglement
 

Functieprofiel Raad van Commissarissen
profiel

Functieprofiel Directeur-bestuurder
profiel

Integriteitscode

Deze code bevat afspraken over interne integriteit, integriteit naar klanten en zakelijke relaties.
Integriteitscode

Governancecode

Wij onderschrijven de Governancecode voor woningcorporaties:
Governancecode

Convenant aanpak hennepteelt

Het convenant informatie-uitwisseling aanpak hennepteelt Noord-Nederland kun je hier nalezen:
Convenant
 

Klokkenluidersregeling

Deze code bevat de afspraken over de Klokkenluidersregeling

Provinciale klachtencommissie

Wij zijn aangesloten bij de Provinciale klachtencommisie. Het reglement is hier na te lezen: reglement Provinciale klachtencommissie

Kantoor gesloten
Kantoor gesloten

Donderdag 28 september zijn we er niet vanwege een teamdag. Is er een calamiteit dan kun je ons bellen op 0517-432525. Je wordt dan doorgeschakeld naar de storingsdienst. Vrijdagmorgen om 9.00 uur zijn we er weer.

Vacature huurderscommissaris
Vacature huurderscommissaris

Ben jij maatschappelijk betrokken en goed bekend met de omgeving van Harlingen? De Bouwvereniging en de Huurdersvereniging zijn op zoek naar een: Huurderscommissaris Profiel vastgoed en financiën Lid auditcommissie. Lees verder voor de profielschets

Sloop eerste blok Almenum
Sloop eerste blok Almenum

Aanstaande maandag gaat de sloophamer door het eerste blok appartementen wooncentrum Almenum. We zijn ontzettend blij voor de  bewoners dat we mogen starten. De huidige bewoners hebben hun toekomstige appartement al uitgezocht. Er worden 155 appartementen teruggebouwd daarvan zijn 130 sociale huur en 25 in de vrije huursector door Wooncentrum Harlinga. Lees verder

Krijg je (nog) geen huurtoeslag?
Krijg je (nog) geen huurtoeslag?

Huurtoeslag over 2022 aanvragen kan nog tot 1 september 2023! Krijg je (nog) geen huurtoeslag? Misschien heb je er wel recht op. Ongeveer 1 op de 10 mensen heeft deze toeslagen niet aangevraagd, terwijl ze er wél recht op hebben. Daarom roept de Belastingdienst deze huurders op om vóór 1 september 2023 nog huurtoeslag aan te vragen over het jaar 2022. Lees verder

Friso Bouwgroep aannemer Toekomstig Almenum
Friso Bouwgroep aannemer Toekomstig Almenum

Maandag 24 juli zijn door Friso Bouwgroep, WMR (Infra) en de Bouwvereniging de handtekeningen gezet voor de sloop en de nieuwbouw Almenum. Momenteel ligt er één bezwaar bij de Raad van State van een omwonende, deze is in behandeling. Ondanks procedures en vertragingen bij de Raad van State gaan we door met de voorbereidingen om straks te starten met de sloop. We willen onze bewoners niet langer laten wachten. 

Uitleen tuingereedschap
Uitleen tuingereedschap

Je kunt nu ook elektrisch (op accu) tuingereedschap lenen bij Nieuw Zuid en de buurtkamer in de Karveelstraat 36. Je betaalt hiervoor een kleine bijdrage. Bij Nieuw Zuid is ook ander tuingereedschap te leen. Dit is gratis. Wil je wat lenen? Neem dan contact op met de beheerder van Nieuw Zuid via 06-18426429. Een en ander is mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het BetereBuurtFonds.

Nieuw automatiseringssysteem
Nieuw automatiseringssysteem

Afgelopen 12 juni zijn wij van start gegaan met een nieuw automatiseringssysteem. Misschien heb je er al iets van gemerkt, maar misschien ook niet, en dat is precies de bedoeling! Intern ervaren wij helaas enkele uitdagingen, waarbij wij ons uiterste best doen om jou als klant hier zo min mogelijk last van te laten hebben. We werken hard om dit zo snel mogelijk op te lossen. Lees verder

Een zomerse hangplant voor trouwe huurders
Een zomerse hangplant voor trouwe huurders

In juni stapten al een groot aantal huurders die langer dan 40 jaar in dezelfde woning wonen op de boot voor een gezellige rondvaart door Harlingen en het Wad met een hapje en drankje. Bewoners die toen verhinderd waren, zijn deze week verrast met een zomerse hangplant. Collega's brachten de planten langs bij deze 86 bewoners. 

Zomers ijsje voor bewoners Almenum
Zomers ijsje voor bewoners Almenum

Maandag 17 juli was het erg gezellig op het terras bij Almenum. De bewoners en de omwonenden van Almenum waren uitgenodigd voor een verkoelend ijsje. Een mooi moment om bij te praten en te horen hoe het met iedereen gaat.   Het organiseren van de ijskar geeft wat gezelligheid. Wij vinden het belangrijk dat bewoners elkaar treffen. Zij wachten op de sloop en nieuwbouw van Toekomstig Almenum. Vanwege een bezwaar en vertraging loopt de planning van de sloop en nieuwbouw uit.  

Trouwe huurders in het zonnetje gezet
Trouwe huurders in het zonnetje gezet

Huurders die langer dan 40 jaar dezelfde woning huren van de Bouwvereniging werden afgelopen twee weken letterlijk en figuurlijk ‘in het zonnetje’ gezet. Wij waarderen onze trouwe huurders en nodigden daarom 130 huishoudens uit voor een gezellige rondvaart. 

Maandag 12 juni gesloten
Maandag 12 juni gesloten

Maandag 12 juni zijn we telefonisch niet bereikbaar en is ons kantoor  gesloten. Dit is vanwege een overgang in ons automatiseringssysteem. Dinsdag 13 juni zijn we je graag weer van dienst! Heb je een storing die niet kan wachten? Bel via ons algemene nummer 0517 -43 25 25. Je wordt dan doorgeschakeld naar de storingsdienst.  

Oosterpark heeft het 'Voor Mekaar'
Oosterpark heeft het 'Voor Mekaar'

Op dinsdag 30 mei 2023 is de buurtkamer ‘Voor Mekaar’ feestelijk geopend door wethouder Erik de Groot en Petra van der Wier, directeur-bestuurder van de Bouwvereniging. De buurtkamer is een benedenwoning op de Karveelstraat 36 in het Oosterpark. Een warme plek waar buurtbewoners elkaar kunnen treffen, onder het genot van een kopje koffie of thee.  Organisaties die actief in de wijk zijn, mogen gebruik maken van de buurtkamer om in contact te komen met de buurtbewoners of om activiteiten te organiseren.

Ga jij straks op pad naar onze bewoners?
Ga jij straks op pad naar onze bewoners?

Wij zijn op zoek naar een nieuwe collega. Ben jij die handige allrounder? Klik dan hier voor de functieomschrijving. Er kan niet meer gereageerd worden.

Wijziging beleid bij buitensluiting
Wijziging beleid bij buitensluiting

Buitensluitingen worden voortaan niet meer gedekt door het servicefonds. Wij vinden dat huurders hier zelf verantwoordelijk voor zijn. Heb je jezelf buitengesloten dan lossen we dit binnen kantoortijden op tegen betaling van minimaal € 55,00. Eventuele meerkosten worden afgerekend op basis van werkelijke inzet. Is er sprake van buitensluiting buiten kantoortijden dan moet je dit zelf oplossen en bijvoorbeeld een sleutelspecialist inschakelen. Lees verder  

Met pensioen
Met pensioen

Per 1 mei gaat onze collega Ankie Willekes met pensioen. Voor veel van onze bewoners een bekend gezicht aan de balie en herkenbare stem aan telefoon. Bijna 20 jaar is zij onze betrokken collega geweest. Onder het genot van een hapje en drankje hebben wij afscheid genomen. Ankie bedankt voor alles en geniet van je pensioen. We gaan je missen.

Ook glasvezel van KPN in Harlingen
Ook glasvezel van KPN in Harlingen

Ook KPN gaat net als Delta glasvezel in Harlingen aanbrengen. Glasvezel is de toekomst. Voor de aanleg van glasvezel moet u als huurder van de woning toestemming geven. U hoeft ons geen toestemming te vragen. De aanleg is gratis. Lees verder

Langer zelfstandig wonen
Langer zelfstandig wonen

Al enkele jaren doen we kleine of meer ingrijpende aanpassingen in onze woningen zodat ouderen langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Het kan gaan om het verwijderen van drempels en het plaatsen van een toilet boven. Of het maken van een ruime douche met toilet in de kleine slaapkamer. Lees verder. 

Hoe zit het met de belastingdienst en mijn inkomen?
Hoe zit het met de belastingdienst en mijn inkomen?

Per 1 juli 2023 verhogen wij de huren. Dit doen we altijd in samenspraak met de Huurdersvereniging Harlingen. De overheid maakt de spelregels voor deze huurverhoging waaronder de mogelijkheid voor een verhoging die afhangt van het inkomen. In 2023 krijgen de zogenaamde ‘hoge inkomens’ (hoger dan € 57.573 bij eenpersoonshuishouden en hoger dan € 76.764 bij huishoudens van 2 of meer personen) bij De Bouwvereniging een verhoging van € 50.De overige huurders krijgen een huurverhoging, die maximaal 3,1% mag bedragen. Lees verder

Eenmalige huurverlaging voor lagere inkomens
Eenmalige huurverlaging voor lagere inkomens

Misschien heb je er al over gehoord of gelezen. Dit jaar gaat voor sommige huurders de huur niet omhoog maar omlaag. Deze huurverlaging geldt alleen voor huurders met een laag inkomen. Als je hiervoor in aanmerking komt dan krijg je in mei bericht van ons. Lees verder voor de voorwaarden.

Iedere maand inloopspreekuur Midlum
Iedere maand inloopspreekuur Midlum

Het Gebiedsteam houdt iedere 1e dinsdag van de maand van 15.00 tot 16.30 uur een inloopspreekuur in Dorpshuis de Spil in Midlum. Ook wij zijn van de partij om vragen over leefbaarheid of huurwoningen te beantwoorden. Ook Thuiszorg Palet en Politie Fryslan zijn aanwezig voor eventuele vragen.  De koffie staat klaar. Lees verder.

Onderzoek woonlasten
Onderzoek woonlasten

RIGO doet onderzoek naar de woonlasten van huurders van sociale huurwoningen in Friesland. Alle Friese huurdersorganisaties en woningcorporaties doen hieraan mee. Ook wij doen mee. Het onderzoek geeft een beter beeld van de betaalbaarheid van wonen. Met de uitkomsten kijken we hoe voor jou het wonen betaalbaar blijft. Onderdeel van het onderzoek is een enquête onder huurders. Misschien ontvang je daarom een e-mail van ons. In die e-mail staat een uitnodiging om de enquête in te vullen. We hopen dat je ons hierbij wil helpen!

Kerstwensen
Kerstwensen

Wij wensen je fijne feestdagen en veel geluk en gezondheid in 2023.

Prestatieafspraken ondertekend
Prestatieafspraken ondertekend

Net als vorig jaar zijn er ook dit jaar weer prestatieafspraken ondertekend door De Huurdersvereniging, gemeente Harlingen en De Bouwvereniging. Ditmaal in het dorpshuis van Wijnaldum. Er zijn afspraken gemaakt over onder meer betaalbaarheid, beschikbaarheid, duurzaamheid en leefbaarheid. Lees verder

Word jij onze nieuwe collega?
Word jij onze nieuwe collega?

Ben je vriendelijk, enthousiast en heb je gevoel voor mensen? Vind je het leuk om klaar te staan voor onze huurders en woningzoekenden? Krijg je vrolijke energie in je rol als 'spin in het web? Dan zijn we op zoek naar jou! Reactietermijn is verstreken.

Oranje zonnepanelen op woningen binnenstad
Oranje zonnepanelen op woningen binnenstad

Gemeente Harlingen heeft haar welstandsnota op bepaalde punten aangepast. Daardoor kunnen we nu ook zonnepanelen plaatsen bij onze huurders in de binnenstad. Het gaat om woningen die monument zijn, of vallen onder beschermd stadsgezicht. Voor het aanzicht wordt de kleur van de zonnepanelen aangepast aan de kleur van het dak. Daarom worden er ook oranjerode zonnepanelen op rode daken geplaatst. We zijn blij voor deze huurders dat ook zij nu voordeel hebben van zonnepanelen.Lees verder

Tiny houses oplevering
Tiny houses oplevering

Vandaag presenteerden tweedeklassers van de Simon Vestdijk in Harlingen hun Tiny Houses aan ons. Wij waren onder de indruk. Mooie presentaties, exemplaren en duurzame oplossingen. Hoe woon je off-grid? Oftewel zonder aansluiting op elektra, gas, water en riool. De Tiny houses werden beoordeeld door onze projectleiders Reinoud Idzinga en Piet Frölich op verschillende onderdelen, waaronder duurzaamheid, indeling en creativiteit. De leerlingen hebben ons verrast met hun ontwerpen!  

Aanleg glasvezel gemeente Harlingen
Aanleg glasvezel gemeente Harlingen

Het kan je niet zijn ontgaan. Delta Netwerk wil glasvezel in de gemeente Harlingen aanleggen. Wij krijgen daarover vragen van huurders of dat mag in hun huurwoning. Binnenkort krijg je daarover post van Delta Netwerk in een envelop van de Bouwvereniging. Lees verder

Project leerlingen RsG Tiny Houses
Project leerlingen RsG Tiny Houses

Onze collega Reinoud Idzinga stond maandag voor de klas 2H2 van de Simon Vestdijk. De leerlingen volgen een leerproject 'Tiny Houses'. Ze moeten een Tiny House ontwerpen dat zelfvoorzienend is op het gebied van drinkwater, elektriciteit en riolering. Ze krijgen een programma van eisen mee. Over een paar weken komen we terug. We zijn heel benieuwd naar het ontwerp.

Geslaagde actie Red een plant
Geslaagde actie Red een plant

Er was veel animo onder de inwoners van Harlingen. Zo'n 60 mensen kwamen woensdag  naar Almenum voor een of meerdere gratis planten. Tuinman Mark heeft ook mevrouw van Lohuizen blij gemaakt. Zij is verhuisd naar een wisselwoning. Bij haar oude woning had ze altijd uitzicht op een mooie hortensia. De hortensia is nu verplaatst naar het perk bij haar wisselwoning. Zo houdt ze mooi het zicht erop. Planten en struiken die zijn blijven staan krijgen een nieuwe plek bij de nieuwbouw aan de Stationslocatie en bij Empatec.

Red een plant van Almenum
Red een plant van Almenum

Het eerste blok van Almenum staat leeg voor de sloop. Rondom dit blok staan mooie perken met vaste planten en struiken. Het is zonde als deze verloren gaan. Daarom is de actie red een plant opgezet. Vind jij het ook zonde kom dan woensdag 19 oktober tussen 14.00 en 16.00 naar Almenum om een plant te redden. Je mag maximaal 6 gratis planten of struiken meenemen.

Maatwerk voor huishoudens in geldproblemen door hoge energiekosten
Maatwerk voor huishoudens in geldproblemen door hoge energiekosten

Gemeente Harlingen, Huurdersvereniging Harlingen en De Bouwvereniging zijn op vrijdag 23 september gestart met de jaarlijkse onderhandelingen om te komen tot prestatieafspraken voor 2023. Door de stijgende energieprijzen kunnen huishoudens in geldproblemen komen. Partijen spreken af om maatwerk te leveren. 

Vacature Adviseur Mens en Organisatie
Vacature Adviseur Mens en Organisatie

Ben jij een talent op het gebied van Mens en Organisatie en twee dagen per week beschikbaar? Ben je op zoek naar een leuke afwisselende functie bij een organisatie waar jij het verschil kunt maken? Dan zijn wij op zoek naar jou! Lees verder 

Huur wordt later automatisch afgeschreven
Huur wordt later automatisch afgeschreven

Door een technische storing wordt de huurincasso van oktober op woensdag 5 oktober uitgevoerd. Dit betekent dat je huur op 5 oktober van je rekening wordt afgeschreven.

Kantoor gesloten
Kantoor gesloten

Vrijdag 30 september zijn we er niet. We zijn met personeelsreisje. Voor dringende reparaties kun je ons algemene nummer bellen 0517-432525. Je wordt dan doorgeschakeld naar de storingsdienst.

Sien van Hulstlaan, een nieuwe straat in Harlingen
Sien van Hulstlaan, een nieuwe straat in Harlingen

De gemeente had middels een prijsvraag een oproep gedaan om een naam te bedenken voor de nieuwe straat die straks bij het nieuwe Almenum ontstaat. Er waren 116 inzendingen. De jury koos unaniem voor 'Sien van Hulstlaan'. Bedacht door mevrouw Blaauwboer en de heer Claessens. De Harlingse Sien van Hulst was grondlegger van de wijkverpleging en het Groene Kruis. 

Vacature Lid Raad van Commissarissen
Vacature Lid Raad van Commissarissen

Wij zijn op zoek naar een Lid Raad van Commissarissen. Reageren kan tot 17 september a.s. Klik verder voor de profielschets.

Onze jaarcijfers in vogelvlucht
Onze jaarcijfers in vogelvlucht

Je kunt onze jaarcijfers over 2021 nalezen in het uitgebreide jaarverslag op onze website. Hieronder de cijfers in vogelvlucht.

Een lekker ijsje voor bewoners Almenum
Een lekker ijsje voor bewoners Almenum

Afgelopen maandag hebben we de bewoners van Almenum getrakteerd op een lekker verkoelend ijsje. De afgelopen twee jaar zijn er grote stappen gezet in de planontwikkeling van Toekomstig Almenum. De bewoners hebben inmiddels hun nieuwe appartement uitgezocht. Een mooi moment op samen bij stil te staan.

Hoe zorg je voor een koel huis?
Hoe zorg je voor een koel huis?

De zomers in Nederland worden de laatste jaren steeds warmer. Er zijn vaker hittegolven en daardoor kan het in je huis ook steeds vaker warm worden. Gelukkig kun je zelf ook veel doen om de temperatuur in je huis zo laag mogelijk te houden. Die tips vind je hieronder. Lees verder

Doe jij ook mee aan deze prijsvraag?
Doe jij ook mee aan deze prijsvraag?

Met de geplande nieuwbouw van wooncentrum Almenum ontstaat er in Harlingen een nieuwe straat. Deze straat is nog op zoek naar een goede en pakkende naam. Daarom roept de gemeente inwoners op om met een idee voor deze nieuwe straatnaam te komen. Heb jij een leuk idee voor een straatnaam? Lees verder voor de spelregels  

Plan Zuid Klaar voor de Toekomst
Plan Zuid Klaar voor de Toekomst

In de Margrietstraat staan fleurige plantjes bij de voordeur met hier en daar een welkombord of een versierde krans aan de voordeur. De eerste bewoners zijn al ‘te plak’. Alle 92 nieuwbouwwoningen en appartementen zijn opgeleverd in Plan Zuid fase 3 in Harlingen. De wijk Plan Zuid is een aantrekkelijke en duurzame wijk geworden. De laatste fase van de wijkvernieuwing is door Bouwgroep Dijkstra Draisma opgeleverd. Lees verder

Huurverhoging per 1 juli 2022
Huurverhoging per 1 juli 2022

Jaarlijks passen wij de huurprijzen aan. We begrijpen dat je als huurder niet zit te wachten op een huurverhoging. De inkomsten zijn nodig voor o.a. renovatie, nieuwbouw en het verder verduurzamen van onze woningen.  Bij het vaststellen van de huuraanpassing volgen we de inflatiecijfers. Dit jaar verhogen we de huur met 2,3%. Wat jouw nieuwe huurprijs wordt, lees je in jouw persoonlijke brief. Lees verder

Plan Zuid Harlingen transformatie naar duurzame wijk
Plan Zuid Harlingen transformatie naar duurzame wijk

De afgelopen jaren transformeerde de Bouwvereniging Plan Zuid naar een nieuwe aantrekkelijke duurzame wijk. Een groot herstructureringsproject, waarbij in drie fasen zo’n 300 woningen tegen de vlakte gingen en plaats maakten voor 320 nieuwbouw woningen. De laatste fase van de wijkvernieuwing wordt de komende weken door Bouwgroep Dijkstra Draisma opgeleverd aan de Bouwvereniging. Het gaat om de nieuwbouw van 92 duurzame woningen, gasloos en energiezuinig. Een investering van € 17 miljoen.

Telefonische bereikbaarheid
Telefonische bereikbaarheid

’s Morgens van 9.00 en 12.00 uur kun je ons telefonisch bereiken op 0517 – 43 25 25. Vanwege personele onderbezetting schakelen we telefoontjes na 12.00 uur door. Bel je na 12.00 uur, dan krijg je het keuzemenu voor problemen met cv, glasschade, riolering of een calamiteit. Bij een calamiteit wordt je doorgeschakeld naar de alarmcentrale. Wil je een afspraak maken voor een reparatie? Maak online een afspraak en kies zelf een tijdstip waarop het jou past. Kom je liever bij ons langs? Van maandag tot en met vrijdag is ons kantoor geopend van 9.00 tot 12.00 uur. Wij staan je graag te woord! Mailen kan natuurlijk ook. Mail dan je vraag of bericht naar klantadviseurs@debouwvereniging.nl

Blije gezichten bij nieuwbouw Plan Zuid
Blije gezichten bij nieuwbouw Plan Zuid

Afgelopen week konden de toekomstige bewoners van de nieuwbouw in de Pr. Margrietstraat voor de eerste keer hun nieuwe woning bekijken en de maten opnemen. Ook Kees en Geertje Sijbesma reageren enthousiast als ze binnen gaan kijken. Geertje, ‘Het voelt mooi en smûk. Kees en Geertje zijn blij met hun keuze om naar de nieuwbouw te verhuizen. Het voelt meteen goed. Met het vorderen van de leeftijd, vinden ze de slaapkamer beneden wel prettig. Lees verder

Langer thuis wonen
Langer thuis wonen

Veel mensen willen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Zolang je nog vitaal bent, gaat dit heel eenvoudig. Maar wat als je wat kwetsbaarder wordt en wat meer ondersteuning en zorg nodig hebt? Het is goed om op tijd te bekijken welke hulp in je omgeving beschikbaar is, maar je kunt ook professionele hulp krijgen van de gemeente en zorginstanties bij je in de buurt. Ook kunnen wij je woning aanpassen door bijvoorbeeld een 2e toilet te plaatsen en drempels weg te halen, zodat je langer kunt blijven wonen. Lees verder

Wij zijn op zoek naar een collega Planning en Control
Wij zijn op zoek naar een collega Planning en Control

Vind jij het leuk om ervoor te zorgen dat een planning- en controlcyclus perfect verloopt? Kun jij financiële data en gegevens omzetten in begrijpelijk taal die voor iedere collega in de organisatie te snappen is? Ben je nieuwsgierig naar het verhaal achter de cijfers? En zie jij de steeds hogere eisen aan financiële sturing als een uitdaging? Dan ben jij van harte welkom! Lees verder

Het BetereBuurtFonds; een berichtje van een huurder
Het BetereBuurtFonds; een berichtje van een huurder

Ken je ons BetereBuurtFonds? Heb je een leuk idee voor je buurt? Dan kun je eventueel een beroep op ons doen. Er zijn al huurders die van dit fonds gebruik gemaakt hebben. Een tevreden bewoner van het appartementencomplex De Helling stuurde ons dit berichtje: Lees verder

Fijne feestdagen en een gezond 2022
Fijne feestdagen en een gezond 2022

Coronamaatregelen. Kantoor gesloten
Coronamaatregelen. Kantoor gesloten

Wij passen onze dienstverlening aan. Met ingang van 19 december heeft de regering een harde lockdown ingesteld om de verspreiding van de omikron-variant van het coronavirus te vertragen. Om te voorkomen dat het Coronavirus zich verder verspreid geeft het RIVM-adviezen. Wij volgen deze richtlijnen en maakten een aantal afspraken. Lees verder

Word jij onze nieuwe collega?
Word jij onze nieuwe collega?

Vind jij het leuk om te schakelen met verschillende partijen? Kun jij een project als geen ander in goede banen leiden en ben je sterk in het overzicht houden en ingrijpen wanneer dat nodig is? Ben je gemotiveerd om proactief bij te dragen aan veilig, prettig en gezond wonen in de Gemeente Harlingen?  Dan ben jij van harte welkom!   Wij zoeken een projectleider 32 - 36 uur per week. Lees verder  

Prestatieafspraken ondertekend
Prestatieafspraken ondertekend

Net als vorig jaar zijn ook nu weer de prestatieafspraken ondertekend door De Huurdersvereniging, gemeente Harlingen en De Bouwvereniging. Er zijn afspraken gemaakt over bijvoorbeeld woningtoewijzing, betaalbaar wonen, leefbare wijken. Lees verder

Nieuwbouw Almenum
Nieuwbouw Almenum

Begin september zijn er plannen van drie architecten voor Toekomstig Almenum gepresenteerd. Bewoners en omwonenden hebben hun input gegeven op de plannen. De werkgroep bestaande uit de Huurdervereniging Harlingen, Huurdersbelangen Almenum, omwonenden Midlumerlaan, gemeente Harlingen en De Bouwvereniging heeft deze wensen en behoeften meegenomen en een keuze gemaakt. Alynia architecten uit Harlingen kwam als beste uit de bus. Alynia gaat de plannen verder uitwerken. Lees verder

Nieuwbouw Plan Zuid bereikt hoogste punt
Nieuwbouw Plan Zuid bereikt hoogste punt

Het hoogste punt is bereikt in Plan Zuid Fase 3. De daken van de appartementsgebouwen zijn dicht. De grondgebonden woningen grenzend aan de Irenestraat (rechts op foto) zijn aangesloten op de NUTS voorzieningen. De warmtepompen draaien en de afbouw van die woningen is begonnen. Nu bezig met plaatsen van bergingen en aanleg terras en tegelpad. De gemeente start binnenkort met de bestrating van de Margrietstraat.

‘De Bouwvereniging’ kleine corporatie, groots in kwaliteit duurzaam woningbezit
‘De Bouwvereniging’ kleine corporatie, groots in kwaliteit duurzaam woningbezit

Ieder jaar zijn er benchmarkcijfers die een beeld geven van de prestaties van woningcorporaties. Wij scoren dit jaar mooie cijfers. Ons woningbezit staat er goed bij. Uit de landelijke meetresultaten van Aedes komen wij op energiegebied als beste uit de bus. Als duurzame corporatie staan wij met onze energie-index, na woningstichting Goede Stede Almere, op nummer 2 van Nederland. Lees verder

Nieuwe AED's geplaatst
Nieuwe AED's geplaatst

Buiten bij de appartementen van Dukdalf en Casa Cara zijn AED’s geplaatst. De kasten zijn bekostigd vanuit ons Betere Buurt fonds en de gemeente heeft bijgedragen met een subsidie. De bewoners vinden het fijn dat de AED er hangt, het geeft hun een veilig gevoel. Een mooie samenwerking van de gemeente en de Bouwvereniging. De kasten zijn 24 uur per dag beschikbaar bij een hartstilstand. Lees verder

Tip: Controleer kastje zonnepanelen
Tip: Controleer kastje zonnepanelen

Controleer regelmatig het kastje van de zonnepanelen in je meterkast. Het gebeurt soms, na een stroomstoring, dat de schakelaar zelf uitgaat. Dan zijn de zonnepanelen buiten bedrijf gesteld en wek je geen energie op.   De schakelaar moet omhoog staan en het lampje moet branden, zie foto. Staat de schakelaar omlaag, zet deze dan omhoog. Dan zijn de zonnepanelen weer in bedrijf.

De energieprijzen stijgen. Wat betekent dat voor mij?
De energieprijzen stijgen. Wat betekent dat voor mij?

Het is alweer volop herfst. Tijd om de verwarming een graadje hoger te zetten en gezellige verlichting aan te doen. De energieprijzen zijn dit jaar fors gestegen. Dit is nu veel in het nieuws. Want het betekent dat de energierekening flink hoger kan worden. Lees verder

Nieuwe bankjes en een lunchpakket bewoners Dukdalf
Nieuwe bankjes en een lunchpakket bewoners Dukdalf

Vanwege corona was er vorig jaar geen feestje bij de oplevering  van Dukdalf. Daarom nu alsnog een feestelijk moment. De bewoners kregen namens aannemer Heijmans en De Bouwvereniging twee bankjes aangeboden voor de beide hallen. Clara Adolfs, voorzitter van de bewonerscommissie en onze collega Hilda Koster onthulden de bankjes. De bewoners kregen ook nog een lekker lunchpakket van ons aangeboden. Lees verder

Feestelijke onthulling
Feestelijke onthulling

Afgelopen woensdagmiddag onthulden Wim  Dees en Sjoerd Mier, samen met de burgemeester, het welkombord van hun nieuwe thuis.Op de stationslocatie wordt druk gebouwd aan het appartementencomplex; een kleinschalig wooninitiatief voor mensen met een verstandelijke beperking. De verwachting is dat voorjaar 2022 de 26 bewoners hun appartement kunnen betrekken. Wim en Sjoerd hebben er in ieder geval heel veel zin in.

Een fijne Burendag!
Een fijne Burendag!

Zaterdag 25 september is het Burendag. Goede contacten met je buur maakt wonen in de wijk leuker, socialer en veiliger. Wij vinden het belangrijk dat onze huurders veilig, prettig en gezond wonen. Wij wensen jou een je buren een fijne Burendag toe. Voor de kinderen is er een leuke ‘Burendag’ kleurplaat, deze kun je downloaden en printen. 

Gezellige barbecue Casa Cara
Gezellige barbecue Casa Cara

Onlangs is er weer een barbecue georganiseerd door de bewonerscommissie in Casa Cara. In totaal 38 bewoners waren aanwezig. Onder het genot van een hapje en een drankje en de accordeon muziek van Arend van der Veen was het weer een gezellig treffen zo na een lange periode van coronamaatregelen. De bewonerscommissie heeft hiervoor een bijdrage gekregen uit het BetereBuurtfonds van de Bouwvereniging.

Volop aktie
Volop aktie

Op meerdere plekken in Harlingen zijn bouwborden van de Bouwvereniging te zien. Er is volop actie met nieuwbouw van woningen en appartementen. Daarnaast worden een aantal woningen aangepakt voor onderhoud en verduurzaming. Lees verder

Zaterdag 25 september is het Burendag: doe jij ook mee?
Zaterdag 25 september is het Burendag: doe jij ook mee?

Een dag waarop buren gezellig bijeenkomen. Samen iets leuks doen voor de leefbaarheid in de wijk. Hoe leuk is het om samen met je buren buiten te gaan pannenkoek bakken? Of een leuke speurtocht door je wijk te organiseren? Heb je een leuk idee om iets in je buurt te organiseren? En heb je daar bepaalde zaken voor nodig?  Lees verder

Tijdelijk nieuwe wijkbeheerder
Tijdelijk nieuwe wijkbeheerder

Een nieuw gezicht bij de Bouwvereniging is Jolanda van der Zee. Zij neemt tijdelijk de rol waar van wijkbeheerder Aart Terpstra. Jolanda gaat regelmatig de wijk in en zoekt huurders op. Jolanda vindt het contact met de huurders erg leuk en denkt bij problemen graag mee over oplossingen. Jolanda; ‘Huurders kunnen mij bellen voor vragen, opmerkingen of klachten betreffende het onderhoud van tuinen en stegen. Lees verder

Vacature Lid Raad van Commissarissen
Vacature Lid Raad van Commissarissen

Wij zijn op zoek naar een Lid Raad van Commissarissen. Solliciteren op deze functie kan tot 15 september. Kijk bij vacatures voor de profielschets.

Bereikbaarheid vakantieperiode
Bereikbaarheid vakantieperiode

De komende vakantieperiode is ons kantoor alleen 's ochtends bereikbaar. Bij calamiteiten kunt je ons natuurlijk altijd bellen. Je wordt dan doorgeschakeld naar de storingsdienst. 

Houd je hoofd koel tijdens zomerse dagen!
Houd je hoofd koel tijdens zomerse dagen!

De temperatuur stijgt, het wordt weer warm. De warmte trekt ook in alle woningen, daar heeft iedereen last van in Nederland. Een paar tips om de warmte buitenshuis te houden: -Overdag ramen, deuren, gordijnen dicht tegen de zon -’s Avonds als temperatuur buiten lager is dan binnen, ramen en deuren open om de warmte te spuien. Lees verder

Huurtoeslag
Huurtoeslag

Huurtoeslag Heb je nog recht op huurtoeslag over 2020? Vraag dit dan aan vóór 1 september 2021. Sinds 1 januari 2020 kunnen meer huurders huurtoeslag krijgen. Veel mensen weten dit niet en lopen huurtoeslag mis. Lees verder

Aanbod 40 nieuwbouwappartementen Plan Zuid
Aanbod 40 nieuwbouwappartementen Plan Zuid

Vanaf maandag 12 juli aanstaande kun je inschrijven op de 26 nieuwbouwappartementen (blok A1) in Plan Zuid en op maandag 19 juli op de resterende 14 (blok A2). De appartementen hebben twee slaapkamers, een balkon of terrasje en zijn geschikt voor alle leeftijden. In beide gebouwen is een lift. De woningen zijn gasloos en energiezuinig. De huren gemiddeld €  600,00. Lees verder

2020 in vogelvlucht
2020 in vogelvlucht

Corona daagde ons uit om het werk anders in te richten. We startten initiatieven zoals kaartjes ‘Beste Buur’ om elkaar te helpen en samen met andere partijen werden activiteiten georganiseerd om ouderen een ‘Hart onder de riem steken’. ‘FF buurten’ werd ‘FF bellen’. Oh ja, we kwamen onder de magische grens van 1 met de energie-index van ons woningbezit. Dat komt de beurs van onze huurders ten goede. 

Inloopbijeenkomst Toekomstig Almenum goed bezocht
Inloopbijeenkomst Toekomstig Almenum goed bezocht

Dinsdagavond was de inloopbijeenkomst van Toekomstig Almenum. De gemeente informeerde over het voorontwerp bestemmingsplan. Drie architecten van Penta, Alynia en Twa waren aanwezig om bezoekers te spreken en sfeer te proeven. De stichting Huurdersbelangen Almenum en ook wij waren aanwezig voor toelichting en vragen. Lees verder

Inloopbijeenkomst Toekomstig Almenum
Inloopbijeenkomst Toekomstig Almenum

Ben je ook benieuwd naar het Toekomstig Almenum? Op 29 juni a.s. wordt er inloopbijeenkomst georganiseerd waarbij de planstukken en tekeningen kunnen worden ingezien. Je kunt daarbij vragen stellen aan onze collega's en de gemeente.   Tijdstip: 29 juni om 19.00 – 20.00 uur Locatie: Almenum wooncentrum, Midlumerlaan 53/A Je moet je wel van tevoren aanmelden. Lees verder

Versoepeling coronamaatregelen
Versoepeling coronamaatregelen

Reparatieverzoeken Je kunt ook online weer zelf een afspraak maken voor een reparatie. Wel moet je geen corona gerelateerde klachten hebben als we bij je langskomen. We vragen je een mondkapje te dragen en houd anderhalve meter afstand. Kantoor open van 9.00 tot 12.00 uur Ons kantoor is doordeweeks weer open van 9.00 tot 12.00 uur. Kom je naar ons kantoor? Draag een mondkapje en houd anderhalve meter afstand. Wij mogen maximaal drie bezoekers ontvangen. Zijn er al drie binnen? Wacht dan even bij de deur. Lees verder  

Nieuwbouw 92 woningen Plan Zuid van Start
Nieuwbouw 92 woningen Plan Zuid van Start

Dinsdag 8 juni was de officiele start van de nieuwbouw 92 woningen in Plan Zuid. Onze directeur Petra van der Wier en Biense Dijkstra van Bouwgroep Dijstra Draisma boorden symbolisch de 1e paal. De oplevering staat gepland in de zomer 2022. Wij hebben inmiddels geadverteerd met de studio's en de levensloopbestendige woningen. In juli adverteren we met de 40 appartementen. Lees verder

Collega Jan de Vries met pensioen
Collega Jan de Vries met pensioen

Onze collega Jan de Vries alias Jan Stuc is afgelopen maandag met pensioen gegaan. Al in 1979 werkte hij via het stucadoorsbedrijf van zijn vader voor ons. Vanaf 1990 was Jan in vaste dienst en voor vele huurders een vertrouwd gezicht. Wij gaan onze collega missen, maar hij kan nu samen met zijn vrouw Hennie gaan genieten van zijn vrije tijd. 

Samen de schouders eronder bij Toekomstig Almenum
Samen de schouders eronder bij Toekomstig Almenum

Binnenkort spreken we zo’n 145 bewoners van Almenum over de nieuwbouw van Toekomstig Almenum. Wij willen graag de mening van onze bewoners over de plannen, ze goed informeren en van ze horen wat er leeft. Onze collega’s van de front- en backoffice, onderhoud, Klant en Markt en financiën voeren de gesprekken. Terzijde gestaan door de stichting huurdersbelangen Almenum en de huurdersvereniging. Op de foto de collega’s die de gesprekken gaan voeren. Lees verder

Start adverteren nieuwbouwwoningen Plan Zuid
Start adverteren nieuwbouwwoningen Plan Zuid

Maandag 10 mei starten we met het stapsgewijs adverteren van de nieuwbouwwoningen in Plan Zuid. Na een periode van voorbereiding en plannen maken kunnen we los met de derde fase van Plan Zuid. Bouwgroep Dijkstra Draaisma start in mei met de bouw van 92 woningen. De woningen zijn all electric, energiezuining en geschikt voor alle leeftijden. Lees verder

Geen huurverhoging  in 2021
Geen huurverhoging in 2021

Normaal gesproken is er jaarlijks de huurverhoging. Dit jaar mag dat niet. Dat heeft de overheid besloten. De huur blijft in 2021 hetzelfde. Daarbij maakt jouw inkomen en die van de medebewoners niet uit. Er is ook geen huurverhoging voor huurders met een wat hoger inkomen. De servicekosten kunnen wel aangepast worden. Lees verder

Stand van zaken: Hitte woningen
Stand van zaken: Hitte woningen

Eerder hebben wij al op onze website verteld over de hitte in de nieuwbouwwoningen. Per 1 januari 2021 zijn de bouwregels aangescherpt voor nieuw te bouwen woningen na 1 januari 2021. Dit was voor ons reden om alle recente nieuwbouw vanaf 2017, luchtdicht gebouwd, door firma Invent te laten toetsen aan de nieuwe TO-juli norm. Uit de toetsing blijkt dat sommige nieuwbouwwoningen niet aan de nieuwe norm voldoet. Dit heeft te maken met de stand van de woning ten opzichte van de zon, het aantal vierkante meters glas en aantal gevels wat is blootgesteld aan de zon. Lees verder

Toekomstig Almenum
Toekomstig Almenum

Met het vaststellen van het stedenbouwkundigplan op 4 maart, is de basis gelegd voor een Toekomstig Almenum. Afgelopen week zijn de direct betrokkenen hierover geïnformeerd. Het gebouw Almenum moet worden aangepakt om het klaar te maken voor de toekomst, de huidige appartementen zijn niet toekomstbestendig en het gebouw moet energiezuiniger en van het gas af. Met de nieuwbouw willen wij een veilige en fijne plek voor de senior in de gemeente Harlingen realiseren. Lees verder

Binnenkort start adverteren nieuwbouw Plan Zuid
Binnenkort start adverteren nieuwbouw Plan Zuid

Over enkele weken starten we stapsgewijs met het adverteren van de 92 nieuwbouwwoningen in Plan Zuid. Er worden 32 levensloopbestendige woningen met 2 slaapkamers, 8 met 3 slaapkamers, 12 studio's en totaal 50 appartementen gebouwd. Binnenkort staat er meer informatie op onze website.

Tekenen vernieuwde samenwerkingsovereenkomst Huurdersvereniging
Tekenen vernieuwde samenwerkingsovereenkomst Huurdersvereniging

Tijden veranderen en dat vraagt om een aantal aanpassingen. Daarom zijn een aantal zaken in de samenwerkingsovereenkomst op basis van de huidige situatie aangepast. Laurens Posthumus voorzitter van de huurdersvereniging en onze directeur Petra van der Wier tekenen hier de overeenkomst. Lees verder

Phishing mails
Phishing mails

Let op! Er zijn e-mails en sms-berichten met het logo van Woningnet in omloop. Dit zijn phishing mails en zijn niet verstuurd door De Bouwvereniging. Sommige van onze woningzoekenden ontvangen deze mail of SMS. Er wordt gevraagd om verlengingskosten te betalen. Ga hier niet op in! Lees verder  

Veel lekkagemeldingen door smelten stuifsneeuw
Veel lekkagemeldingen door smelten stuifsneeuw

We krijgen veel lekkagemeldingen binnen door sneeuw. Dit type lekkkage kunnen we helaas niet voorkomen. De combinatie harde wind en stuifsneeuw, zoals vorig weekend, zorgt ervoor dat sneeuw via kiertjes de woning in waait. Stuifsneeuw is zo fijn, dat het soms ook onder dakpannen door naar binnen waait. Als dit smelt kan er lekkage ontstaan. Lees verder

Enquête Woonwensen voor de Toekomst
Enquête Woonwensen voor de Toekomst

In januari deden 230 mensen mee aan onze online enquête over woonwensen voor de toekomst. De hiermee opgehaalde informatie over woonwensen en beleving van de buurt gebruiken we voor onze toekomstvisie op onze woningen en woonwijken. Onder de 230 deelnemers werden 10 cadeaubonnen verloot van € 50,00, te besteden bij Veltman verlichting. Mevrouw Greetje Haarsma was een van de gelukkigen. De andere prijswinnaars hebben we gebeld en zij krijgen de bon toegestuurd.

Corona maatregelen
Corona maatregelen

Om besmetting van onze bewoners en medewerkers te voorkomen zijn wij extra voorzichtig. Wij volgen het advies van de regering en de richtlijnen van de RIVM. Lees verder:  

Stand van zaken; Hitte in woningen
Stand van zaken; Hitte in woningen

Eind november was ons laatste bericht op de website over het onderzoek naar de hitte in onze nieuwbouw. Uit onderzoek blijkt dat het oplopen van de warmte in de woning, onder andere te maken heeft met: - de manier van hoe de woning is gebouwd, - hoe je de woning kan koelen en - wat je als bewoners zelf kunt doen om opwarming te verminderen Lees verder. 

Eenmalige huurverlaging hoge huren
Eenmalige huurverlaging hoge huren

Per 2021 is de wet eenmalige huurverlaging in werking. Deze wet regelt dat huurders met een hoge huur en een relatief laag inkomen een éénmalige huurverlaging krijgen. De huurders die hier mogelijk voor in aanmerking komen hebben inmiddels bericht gehad.  Lees verder

Wijziging bij glasschade
Wijziging bij glasschade

Per 1 januari is Vriesia glasservice overgenomen door Boekema. Als je bij ons verzekerd bent, bel je bij glasschade voortaan Boekema glasservice via 050 - 579 14 68 Het telefoonnummer vind je ook op onze website. Tip: Heb je onze servicekaart met handige telefoonnummers? Pas de wijziging met het telefoonnummer aan. 

Woonwensen voor de toekomst
Woonwensen voor de toekomst

Wij staan aan het begin van het opnieuw bepalen van de toekomstvisie op onze woningen en woonwijken. Dit heet het Strategisch Voorraadbeleid. Het opstellen van dit beleid doen wij samen met onze huurders, toekomstige huurders en andere partners. Met een aantal vragen over o.a. woonwensen en beleving van de buurt, halen we input op via een online enquête. Wil je kans maken op 1 van de 10 duurzame cadeaubonnen vul dan de enquete in. Lees verder

Leren dansen in de regen
Leren dansen in de regen

De wereld is in korte tijd ongelooflijk veranderd. Door een onzichtbaar minuscuul virus worden wij geconfronteerd met onze kwetsbaarheid en dit laat diepe sporen na. 

Samen maken wij het verschil
Samen maken wij het verschil

Samenwerken aan veilig, gezond en prettig wonen voor bewoners in buurten en dorpen in de gemeente Harlingen. Kort gezegd is dit de kern van ons nieuwe ondernemingsplan. Is dit vernieuwend? Nee, niet echt. Als verhuurder werken wij al meer dan honderd jaar aan het bieden van een thuis voor huurders. De aard van ons werk verandert niet. Maar het besef dat het een gezamenlijke opgave is, dat groeit. Veilig, gezond en prettig wonen kan je niet alleen. Daar heb je elkaar voor nodig.  Bewoners, de woningcorporatie, de gemeente, politie, welzijn- en zorgpartijen, enzovoort. Drama Arnhem Dat het een gezamenlijke opgave is werd op een verschrikkelijke manier duidelijk tijdens afgelopen Nieuwjaarsnacht.

Nieuwbouw Dukdalf. Wie gaat er wonen?
Nieuwbouw Dukdalf. Wie gaat er wonen?

´De bouw op het voormalige Dukdalfterrein is begonnen en dat betekent dat dit nieuwbouwproject ook bij onze woningzoekenden begint te leven. Veel mensen hebben belangstelling voor een van de 70 huurappartementen. Wij zijn als klantadviseurs druk bezig met alle voorbereidingen.  

Piet Bouma over upgraden woningen tot Comfort+-niveau:
Piet Bouma over upgraden woningen tot Comfort+-niveau:

´Het is fijn dat je als woningcorporatie extra maatregelen kunt nemen om het wooncomfort van je huurders te  verbeteren. Aanpassingen die ervoor zorgen dat de woning beter aansluit bij de wensen.

Binnenkort uitgifte nieuwbouw Plan Zuid
Binnenkort uitgifte nieuwbouw Plan Zuid

Rond de zomervakantie gaat aannemer Friso uit Sneek van start met de bouw van 110 woningen op het voormalige AZC-terrein/ Prins Bernhardstraat. Er komen 50 gelijkvloerse appartementen met één slaapkamer en 60 eengezinswoningen met een slaapkamer en badkamer op de begane grond. De bovenverdieping kan gebruikt worden als zolder of je kunt er een extra slaapkamer maken. Lees verder

Zonnepanelen en een nieuwe website voor woningzoekenden
Zonnepanelen en een nieuwe website voor woningzoekenden

Hoe wij op het afgelopen jaar terugblikken? Als een spannend jaar waarin we belangrijke stappen vooruit hebben gezet. Bijvoorbeeld rond het betaalbaar houden van onze huurwoningen. De meeste huurders hebben zonnepanelen op hun woning gekregen (of krijgen die nog). Zonder huurverhoging. Daardoor gaat de energierekening omlaag en dat kan veel geld schelen. Spannend was zeker ook de invoering van de nieuwe website voor woningzoekenden.

Huurder centraal
Huurder centraal

Onze website was hard aan vernieuwing toe. Je kunt vanaf nu allerlei zaken goed een eenvoudig regelen via de website. Dat was de belangrijkste insteek voor de ontwikkeling van deze website, want de huurder staat bij ons centraal.

Enorme belangstelling Dukdalf
Enorme belangstelling Dukdalf

Dinsdag 11 april  was er een inloopmiddag in het Vierkant. Daar zijn de plannen voor het terrein Dukdalf bekend gemaakt . Hier kwamen zo'n 100 tot 150 enthousiaste belangstellenden op af. 

KWH label
KWH label

Het KWH-label is met het cijfer 7.9 weer voor twee jaar toegekend. Wij bedanken onze huurders voor hun medewerking aan de enquete over onze service.