Technische tips

Hoe kan ik energie besparen?
Door bewust om te gaan met energie, kun je besparen op de energierekening. 

Wat kan ik zelf doen voor een lagere energierekening?
Klik hier voor een paar tips.

Op energielabel.nl/apparaten vind je per apparaat achtergrondinformatie over wat een hoger label oplevert.
Wil je meer tips? Kijk dan bijvoorbeeld op de websites van het Nibud en Milieu Centraal.
 
Voorkom openbreken slot
Laat je sleutel nooit aan de binnenzijde in het slot zitten. Als je je sleutel kwijtraakt moeten we het slot openbreken. Wij raden je aan om een sleutel af te geven bij de buren of kennissen in de buurt.
Ramen wassen
Wanneer je de ramen wast, is het een kleine moeite om ook de kozijnen even af te nemen. Hiermee voorkom je dat het vuil op schilderwerk en kozijnen gaat inwerken.
Schoorsteen en ventilatiekanalen
Bij gaskachels of geisers is het belangrijk dat verbrandingsgassen ongehinderd weg kunnen. Een verstopte schoorsteen is niet zonder gevaar. Dit geldt natuurlijk ook als je een allesbrander of open haard hebt. Ook bij ventilatiekanalen is het prettig dat kookvocht en douchevocht naar buiten kan.
Voor alle afvoerkanalen geldt dat je ze periodiek moet controleren. Bij een allesbrander of open haard moet je het rookkanaal elk jaar schoonmaken.
Hoeveel apparaten kunnen op een groep?
De grote stroomvreters in huis zijn meestal apparaten waar verwarmingselementen in zitten, zoals wasmachine, droger, afwasmachine, waterkoker, strijkijzer, koffiezetapparaat, elektrisch kacheltje etc.
Als een wasmachine en wasdroger op dezelfde groep zijn aangesloten kunnen ze niet gelijktijdig draaien. Er zijn stekkerdozen in de handel die de wasmachine laat draaien en de droger tijdelijk uitzet, zodat beide apparaten nooit gelijktijdig stroom afnemen.
Hoe kan ik besmetting met legionella voorkomen?
Legionellabacteriën nemen in aantal toe, wanneer water langere tijd stilstaat bij een temperatuur tussen de 25 en 55 graden Celsius. Het is daarom verstandig kranen die niet dagelijks gebruikt wor­den, eenmaal per week door te spoelen, zodat het aantal bacteriën niet verder toeneemt. Dit geldt vooral wanneer je met vakantie bent geweest. Spoel daarom na de vakantie zowel de warm- als de koudwaterleidingen minimaal een minuut lang. Het is raadzaam om daarbij de douchekop in een emmer water onder water te hangen, of de douchekop los te draaien, zodat het water niet vernevelt. Let er ook op dat in een tuinslang, die in de volle zon hangt over een langere periode, zich ook legionella kan ontwikkelen.
Mag ik een laminaatvloer leggen in een appartement?
Als je in een appartement woont heb je te maken met onder- en zijburen. Om overlast te voorkomen moet je vloer aan een aantal voorwaarden voldoen.
Hoe vul of ontlucht ik mijn c.v.ketel
Je c.v. ketel bijvullen of ontluchten moet je zelf doen. Op de site van Feenstra vind je een handige instructievideo.
Voor overige storingen kun je Feenstra verwarming bellen.
Tiny houses oplevering
Tiny houses oplevering

Vandaag presenteerden tweedeklassers van de Simon Vestdijk in Harlingen hun Tiny Houses aan ons. Wij waren onder de indruk. Mooie presentaties, exemplaren en duurzame oplossingen. Hoe woon je off-grid? Oftewel zonder aansluiting op elektra, gas, water en riool. De Tiny houses werden beoordeeld door onze projectleiders Reinoud Idzinga en Piet Frölich op verschillende onderdelen, waaronder duurzaamheid, indeling en creativiteit. De leerlingen hebben ons verrast met hun ontwerpen!  

Aanleg glasvezel gemeente Harlingen
Aanleg glasvezel gemeente Harlingen

Het kan je niet zijn ontgaan. Delta Netwerk wil glasvezel in de gemeente Harlingen aanleggen. Wij krijgen daarover vragen van huurders of dat mag in hun huurwoning. Binnenkort krijg je daarover post van Delta Netwerk in een envelop van de Bouwvereniging. Lees verder

Project leerlingen RsG Tiny Houses
Project leerlingen RsG Tiny Houses

Onze collega Reinoud Idzinga stond maandag voor de klas 2H2 van de Simon Vestdijk. De leerlingen volgen een leerproject 'Tiny Houses'. Ze moeten een Tiny House ontwerpen dat zelfvoorzienend is op het gebied van drinkwater, elektriciteit en riolering. Ze krijgen een programma van eisen mee. Over een paar weken komen we terug. We zijn heel benieuwd naar het ontwerp.

Geslaagde actie Red een plant
Geslaagde actie Red een plant

Er was veel animo onder de inwoners van Harlingen. Zo'n 60 mensen kwamen woensdag  naar Almenum voor een of meerdere gratis planten. Tuinman Mark heeft ook mevrouw van Lohuizen blij gemaakt. Zij is verhuisd naar een wisselwoning. Bij haar oude woning had ze altijd uitzicht op een mooie hortensia. De hortensia is nu verplaatst naar het perk bij haar wisselwoning. Zo houdt ze mooi het zicht erop. Planten en struiken die zijn blijven staan krijgen een nieuwe plek bij de nieuwbouw aan de Stationslocatie en bij Empatec.

Red een plant van Almenum
Red een plant van Almenum

Het eerste blok van Almenum staat leeg voor de sloop. Rondom dit blok staan mooie perken met vaste planten en struiken. Het is zonde als deze verloren gaan. Daarom is de actie red een plant opgezet. Vind jij het ook zonde kom dan woensdag 19 oktober tussen 14.00 en 16.00 naar Almenum om een plant te redden. Je mag maximaal 6 gratis planten of struiken meenemen.

Maatwerk voor huishoudens in geldproblemen door hoge energiekosten
Maatwerk voor huishoudens in geldproblemen door hoge energiekosten

Gemeente Harlingen, Huurdersvereniging Harlingen en De Bouwvereniging zijn op vrijdag 23 september gestart met de jaarlijkse onderhandelingen om te komen tot prestatieafspraken voor 2023. Door de stijgende energieprijzen kunnen huishoudens in geldproblemen komen. Partijen spreken af om maatwerk te leveren. 

Vacature Adviseur Mens en Organisatie
Vacature Adviseur Mens en Organisatie

Ben jij een talent op het gebied van Mens en Organisatie en twee dagen per week beschikbaar? Ben je op zoek naar een leuke afwisselende functie bij een organisatie waar jij het verschil kunt maken? Dan zijn wij op zoek naar jou! Lees verder 

Huur wordt later automatisch afgeschreven
Huur wordt later automatisch afgeschreven

Door een technische storing wordt de huurincasso van oktober op woensdag 5 oktober uitgevoerd. Dit betekent dat je huur op 5 oktober van je rekening wordt afgeschreven.

Kantoor gesloten
Kantoor gesloten

Vrijdag 30 september zijn we er niet. We zijn met personeelsreisje. Voor dringende reparaties kun je ons algemene nummer bellen 0517-432525. Je wordt dan doorgeschakeld naar de storingsdienst.

Sien van Hulstlaan, een nieuwe straat in Harlingen
Sien van Hulstlaan, een nieuwe straat in Harlingen

De gemeente had middels een prijsvraag een oproep gedaan om een naam te bedenken voor de nieuwe straat die straks bij het nieuwe Almenum ontstaat. Er waren 116 inzendingen. De jury koos unaniem voor 'Sien van Hulstlaan'. Bedacht door mevrouw Blaauwboer en de heer Claessens. De Harlingse Sien van Hulst was grondlegger van de wijkverpleging en het Groene Kruis. 

Vacature Lid Raad van Commissarissen
Vacature Lid Raad van Commissarissen

Wij zijn op zoek naar een Lid Raad van Commissarissen. Reageren kan tot 17 september a.s. Klik verder voor de profielschets.

Krijg je (nog) geen huurtoeslag?
Krijg je (nog) geen huurtoeslag?

Huurtoeslag over 2021 aanvragen kan nog tot 1 september 2022! Krijg je (nog) geen huurtoeslag? Misschien heb je er wel recht op. Ongeveer 1 op de 10 mensen heeft deze toeslagen niet aangevraagd, terwijl ze er wél recht op hebben. Daarom roept de Belastingdienst deze huurders op om vóór 1 september 2022 nog huurtoeslag aan te vragen over het jaar 2021. Lees verder

Onze jaarcijfers in vogelvlucht
Onze jaarcijfers in vogelvlucht

Je kunt onze jaarcijfers over 2021 nalezen in het uitgebreide jaarverslag op onze website. Hieronder de cijfers in vogelvlucht.

Een lekker ijsje voor bewoners Almenum
Een lekker ijsje voor bewoners Almenum

Afgelopen maandag hebben we de bewoners van Almenum getrakteerd op een lekker verkoelend ijsje. De afgelopen twee jaar zijn er grote stappen gezet in de planontwikkeling van Toekomstig Almenum. De bewoners hebben inmiddels hun nieuwe appartement uitgezocht. Een mooi moment op samen bij stil te staan.

Hoe zorg je voor een koel huis?
Hoe zorg je voor een koel huis?

De zomers in Nederland worden de laatste jaren steeds warmer. Er zijn vaker hittegolven en daardoor kan het in je huis ook steeds vaker warm worden. Gelukkig kun je zelf ook veel doen om de temperatuur in je huis zo laag mogelijk te houden. Die tips vind je hieronder. Lees verder

Doe jij ook mee aan deze prijsvraag?
Doe jij ook mee aan deze prijsvraag?

Met de geplande nieuwbouw van wooncentrum Almenum ontstaat er in Harlingen een nieuwe straat. Deze straat is nog op zoek naar een goede en pakkende naam. Daarom roept de gemeente inwoners op om met een idee voor deze nieuwe straatnaam te komen. Heb jij een leuk idee voor een straatnaam? Lees verder voor de spelregels  

Plan Zuid Klaar voor de Toekomst
Plan Zuid Klaar voor de Toekomst

In de Margrietstraat staan fleurige plantjes bij de voordeur met hier en daar een welkombord of een versierde krans aan de voordeur. De eerste bewoners zijn al ‘te plak’. Alle 92 nieuwbouwwoningen en appartementen zijn opgeleverd in Plan Zuid fase 3 in Harlingen. De wijk Plan Zuid is een aantrekkelijke en duurzame wijk geworden. De laatste fase van de wijkvernieuwing is door Bouwgroep Dijkstra Draisma opgeleverd. Lees verder

Huurverhoging per 1 juli 2022
Huurverhoging per 1 juli 2022

Jaarlijks passen wij de huurprijzen aan. We begrijpen dat je als huurder niet zit te wachten op een huurverhoging. De inkomsten zijn nodig voor o.a. renovatie, nieuwbouw en het verder verduurzamen van onze woningen.  Bij het vaststellen van de huuraanpassing volgen we de inflatiecijfers. Dit jaar verhogen we de huur met 2,3%. Wat jouw nieuwe huurprijs wordt, lees je in jouw persoonlijke brief. Lees verder

Plan Zuid Harlingen transformatie naar duurzame wijk
Plan Zuid Harlingen transformatie naar duurzame wijk

De afgelopen jaren transformeerde de Bouwvereniging Plan Zuid naar een nieuwe aantrekkelijke duurzame wijk. Een groot herstructureringsproject, waarbij in drie fasen zo’n 300 woningen tegen de vlakte gingen en plaats maakten voor 320 nieuwbouw woningen. De laatste fase van de wijkvernieuwing wordt de komende weken door Bouwgroep Dijkstra Draisma opgeleverd aan de Bouwvereniging. Het gaat om de nieuwbouw van 92 duurzame woningen, gasloos en energiezuinig. Een investering van € 17 miljoen.

Telefonische bereikbaarheid
Telefonische bereikbaarheid

’s Morgens van 9.00 en 12.00 uur kun je ons telefonisch bereiken op 0517 – 43 25 25. Vanwege personele onderbezetting schakelen we telefoontjes na 12.00 uur door. Bel je na 12.00 uur, dan krijg je het keuzemenu voor problemen met cv, glasschade, riolering of een calamiteit. Bij een calamiteit wordt je doorgeschakeld naar de alarmcentrale. Wil je een afspraak maken voor een reparatie? Maak online een afspraak en kies zelf een tijdstip waarop het jou past. Kom je liever bij ons langs? Van maandag tot en met vrijdag is ons kantoor geopend van 9.00 tot 12.00 uur. Wij staan je graag te woord! Mailen kan natuurlijk ook. Mail dan je vraag of bericht naar klantadviseurs@debouwvereniging.nl

Blije gezichten bij nieuwbouw Plan Zuid
Blije gezichten bij nieuwbouw Plan Zuid

Afgelopen week konden de toekomstige bewoners van de nieuwbouw in de Pr. Margrietstraat voor de eerste keer hun nieuwe woning bekijken en de maten opnemen. Ook Kees en Geertje Sijbesma reageren enthousiast als ze binnen gaan kijken. Geertje, ‘Het voelt mooi en smûk. Kees en Geertje zijn blij met hun keuze om naar de nieuwbouw te verhuizen. Het voelt meteen goed. Met het vorderen van de leeftijd, vinden ze de slaapkamer beneden wel prettig. Lees verder

Langer thuis wonen
Langer thuis wonen

Veel mensen willen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Zolang je nog vitaal bent, gaat dit heel eenvoudig. Maar wat als je wat kwetsbaarder wordt en wat meer ondersteuning en zorg nodig hebt? Het is goed om op tijd te bekijken welke hulp in je omgeving beschikbaar is, maar je kunt ook professionele hulp krijgen van de gemeente en zorginstanties bij je in de buurt. Ook kunnen wij je woning aanpassen door bijvoorbeeld een 2e toilet te plaatsen en drempels weg te halen, zodat je langer kunt blijven wonen. Lees verder

Wij zijn op zoek naar een collega Planning en Control
Wij zijn op zoek naar een collega Planning en Control

Vind jij het leuk om ervoor te zorgen dat een planning- en controlcyclus perfect verloopt? Kun jij financiële data en gegevens omzetten in begrijpelijk taal die voor iedere collega in de organisatie te snappen is? Ben je nieuwsgierig naar het verhaal achter de cijfers? En zie jij de steeds hogere eisen aan financiële sturing als een uitdaging? Dan ben jij van harte welkom! Lees verder

Het BetereBuurtFonds; een berichtje van een huurder
Het BetereBuurtFonds; een berichtje van een huurder

Ken je ons BetereBuurtFonds? Heb je een leuk idee voor je buurt? Dan kun je eventueel een beroep op ons doen. Er zijn al huurders die van dit fonds gebruik gemaakt hebben. Een tevreden bewoner van het appartementencomplex De Helling stuurde ons dit berichtje: Lees verder

Fijne feestdagen en een gezond 2022
Fijne feestdagen en een gezond 2022

Coronamaatregelen. Kantoor gesloten
Coronamaatregelen. Kantoor gesloten

Wij passen onze dienstverlening aan. Met ingang van 19 december heeft de regering een harde lockdown ingesteld om de verspreiding van de omikron-variant van het coronavirus te vertragen. Om te voorkomen dat het Coronavirus zich verder verspreid geeft het RIVM-adviezen. Wij volgen deze richtlijnen en maakten een aantal afspraken. Lees verder

Word jij onze nieuwe collega?
Word jij onze nieuwe collega?

Vind jij het leuk om te schakelen met verschillende partijen? Kun jij een project als geen ander in goede banen leiden en ben je sterk in het overzicht houden en ingrijpen wanneer dat nodig is? Ben je gemotiveerd om proactief bij te dragen aan veilig, prettig en gezond wonen in de Gemeente Harlingen?  Dan ben jij van harte welkom!   Wij zoeken een projectleider 32 - 36 uur per week. Lees verder  

Prestatieafspraken ondertekend
Prestatieafspraken ondertekend

Net als vorig jaar zijn ook nu weer de prestatieafspraken ondertekend door De Huurdersvereniging, gemeente Harlingen en De Bouwvereniging. Er zijn afspraken gemaakt over bijvoorbeeld woningtoewijzing, betaalbaar wonen, leefbare wijken. Lees verder

Nieuwbouw Almenum
Nieuwbouw Almenum

Begin september zijn er plannen van drie architecten voor Toekomstig Almenum gepresenteerd. Bewoners en omwonenden hebben hun input gegeven op de plannen. De werkgroep bestaande uit de Huurdervereniging Harlingen, Huurdersbelangen Almenum, omwonenden Midlumerlaan, gemeente Harlingen en De Bouwvereniging heeft deze wensen en behoeften meegenomen en een keuze gemaakt. Alynia architecten uit Harlingen kwam als beste uit de bus. Alynia gaat de plannen verder uitwerken. Lees verder

Nieuwbouw Plan Zuid bereikt hoogste punt
Nieuwbouw Plan Zuid bereikt hoogste punt

Het hoogste punt is bereikt in Plan Zuid Fase 3. De daken van de appartementsgebouwen zijn dicht. De grondgebonden woningen grenzend aan de Irenestraat (rechts op foto) zijn aangesloten op de NUTS voorzieningen. De warmtepompen draaien en de afbouw van die woningen is begonnen. Nu bezig met plaatsen van bergingen en aanleg terras en tegelpad. De gemeente start binnenkort met de bestrating van de Margrietstraat.

‘De Bouwvereniging’ kleine corporatie, groots in kwaliteit duurzaam woningbezit
‘De Bouwvereniging’ kleine corporatie, groots in kwaliteit duurzaam woningbezit

Ieder jaar zijn er benchmarkcijfers die een beeld geven van de prestaties van woningcorporaties. Wij scoren dit jaar mooie cijfers. Ons woningbezit staat er goed bij. Uit de landelijke meetresultaten van Aedes komen wij op energiegebied als beste uit de bus. Als duurzame corporatie staan wij met onze energie-index, na woningstichting Goede Stede Almere, op nummer 2 van Nederland. Lees verder

Nieuwe AED's geplaatst
Nieuwe AED's geplaatst

Buiten bij de appartementen van Dukdalf en Casa Cara zijn AED’s geplaatst. De kasten zijn bekostigd vanuit ons Betere Buurt fonds en de gemeente heeft bijgedragen met een subsidie. De bewoners vinden het fijn dat de AED er hangt, het geeft hun een veilig gevoel. Een mooie samenwerking van de gemeente en de Bouwvereniging. De kasten zijn 24 uur per dag beschikbaar bij een hartstilstand. Lees verder

Tip: Controleer kastje zonnepanelen
Tip: Controleer kastje zonnepanelen

Controleer regelmatig het kastje van de zonnepanelen in je meterkast. Het gebeurt soms, na een stroomstoring, dat de schakelaar zelf uitgaat. Dan zijn de zonnepanelen buiten bedrijf gesteld en wek je geen energie op.   De schakelaar moet omhoog staan en het lampje moet branden, zie foto. Staat de schakelaar omlaag, zet deze dan omhoog. Dan zijn de zonnepanelen weer in bedrijf.

De energieprijzen stijgen. Wat betekent dat voor mij?
De energieprijzen stijgen. Wat betekent dat voor mij?

Het is alweer volop herfst. Tijd om de verwarming een graadje hoger te zetten en gezellige verlichting aan te doen. De energieprijzen zijn dit jaar fors gestegen. Dit is nu veel in het nieuws. Want het betekent dat de energierekening flink hoger kan worden. Lees verder

Nieuwe bankjes en een lunchpakket bewoners Dukdalf
Nieuwe bankjes en een lunchpakket bewoners Dukdalf

Vanwege corona was er vorig jaar geen feestje bij de oplevering  van Dukdalf. Daarom nu alsnog een feestelijk moment. De bewoners kregen namens aannemer Heijmans en De Bouwvereniging twee bankjes aangeboden voor de beide hallen. Clara Adolfs, voorzitter van de bewonerscommissie en onze collega Hilda Koster onthulden de bankjes. De bewoners kregen ook nog een lekker lunchpakket van ons aangeboden. Lees verder

Feestelijke onthulling
Feestelijke onthulling

Afgelopen woensdagmiddag onthulden Wim  Dees en Sjoerd Mier, samen met de burgemeester, het welkombord van hun nieuwe thuis.Op de stationslocatie wordt druk gebouwd aan het appartementencomplex; een kleinschalig wooninitiatief voor mensen met een verstandelijke beperking. De verwachting is dat voorjaar 2022 de 26 bewoners hun appartement kunnen betrekken. Wim en Sjoerd hebben er in ieder geval heel veel zin in.

Een fijne Burendag!
Een fijne Burendag!

Zaterdag 25 september is het Burendag. Goede contacten met je buur maakt wonen in de wijk leuker, socialer en veiliger. Wij vinden het belangrijk dat onze huurders veilig, prettig en gezond wonen. Wij wensen jou een je buren een fijne Burendag toe. Voor de kinderen is er een leuke ‘Burendag’ kleurplaat, deze kun je downloaden en printen. 

Gezellige barbecue Casa Cara
Gezellige barbecue Casa Cara

Onlangs is er weer een barbecue georganiseerd door de bewonerscommissie in Casa Cara. In totaal 38 bewoners waren aanwezig. Onder het genot van een hapje en een drankje en de accordeon muziek van Arend van der Veen was het weer een gezellig treffen zo na een lange periode van coronamaatregelen. De bewonerscommissie heeft hiervoor een bijdrage gekregen uit het BetereBuurtfonds van de Bouwvereniging.

Volop aktie
Volop aktie

Op meerdere plekken in Harlingen zijn bouwborden van de Bouwvereniging te zien. Er is volop actie met nieuwbouw van woningen en appartementen. Daarnaast worden een aantal woningen aangepakt voor onderhoud en verduurzaming. Lees verder

Zaterdag 25 september is het Burendag: doe jij ook mee?
Zaterdag 25 september is het Burendag: doe jij ook mee?

Een dag waarop buren gezellig bijeenkomen. Samen iets leuks doen voor de leefbaarheid in de wijk. Hoe leuk is het om samen met je buren buiten te gaan pannenkoek bakken? Of een leuke speurtocht door je wijk te organiseren? Heb je een leuk idee om iets in je buurt te organiseren? En heb je daar bepaalde zaken voor nodig?  Lees verder

Tijdelijk nieuwe wijkbeheerder
Tijdelijk nieuwe wijkbeheerder

Een nieuw gezicht bij de Bouwvereniging is Jolanda van der Zee. Zij neemt tijdelijk de rol waar van wijkbeheerder Aart Terpstra. Jolanda gaat regelmatig de wijk in en zoekt huurders op. Jolanda vindt het contact met de huurders erg leuk en denkt bij problemen graag mee over oplossingen. Jolanda; ‘Huurders kunnen mij bellen voor vragen, opmerkingen of klachten betreffende het onderhoud van tuinen en stegen. Lees verder

Vacature Lid Raad van Commissarissen
Vacature Lid Raad van Commissarissen

Wij zijn op zoek naar een Lid Raad van Commissarissen. Solliciteren op deze functie kan tot 15 september. Kijk bij vacatures voor de profielschets.

Bereikbaarheid vakantieperiode
Bereikbaarheid vakantieperiode

De komende vakantieperiode is ons kantoor alleen 's ochtends bereikbaar. Bij calamiteiten kunt je ons natuurlijk altijd bellen. Je wordt dan doorgeschakeld naar de storingsdienst. 

Houd je hoofd koel tijdens zomerse dagen!
Houd je hoofd koel tijdens zomerse dagen!

De temperatuur stijgt, het wordt weer warm. De warmte trekt ook in alle woningen, daar heeft iedereen last van in Nederland. Een paar tips om de warmte buitenshuis te houden: -Overdag ramen, deuren, gordijnen dicht tegen de zon -’s Avonds als temperatuur buiten lager is dan binnen, ramen en deuren open om de warmte te spuien. Lees verder

Huurtoeslag
Huurtoeslag

Huurtoeslag Heb je nog recht op huurtoeslag over 2020? Vraag dit dan aan vóór 1 september 2021. Sinds 1 januari 2020 kunnen meer huurders huurtoeslag krijgen. Veel mensen weten dit niet en lopen huurtoeslag mis. Lees verder

Aanbod 40 nieuwbouwappartementen Plan Zuid
Aanbod 40 nieuwbouwappartementen Plan Zuid

Vanaf maandag 12 juli aanstaande kun je inschrijven op de 26 nieuwbouwappartementen (blok A1) in Plan Zuid en op maandag 19 juli op de resterende 14 (blok A2). De appartementen hebben twee slaapkamers, een balkon of terrasje en zijn geschikt voor alle leeftijden. In beide gebouwen is een lift. De woningen zijn gasloos en energiezuinig. De huren gemiddeld €  600,00. Lees verder

2020 in vogelvlucht
2020 in vogelvlucht

Corona daagde ons uit om het werk anders in te richten. We startten initiatieven zoals kaartjes ‘Beste Buur’ om elkaar te helpen en samen met andere partijen werden activiteiten georganiseerd om ouderen een ‘Hart onder de riem steken’. ‘FF buurten’ werd ‘FF bellen’. Oh ja, we kwamen onder de magische grens van 1 met de energie-index van ons woningbezit. Dat komt de beurs van onze huurders ten goede. 

Inloopbijeenkomst Toekomstig Almenum goed bezocht
Inloopbijeenkomst Toekomstig Almenum goed bezocht

Dinsdagavond was de inloopbijeenkomst van Toekomstig Almenum. De gemeente informeerde over het voorontwerp bestemmingsplan. Drie architecten van Penta, Alynia en Twa waren aanwezig om bezoekers te spreken en sfeer te proeven. De stichting Huurdersbelangen Almenum en ook wij waren aanwezig voor toelichting en vragen. Lees verder

Inloopbijeenkomst Toekomstig Almenum
Inloopbijeenkomst Toekomstig Almenum

Ben je ook benieuwd naar het Toekomstig Almenum? Op 29 juni a.s. wordt er inloopbijeenkomst georganiseerd waarbij de planstukken en tekeningen kunnen worden ingezien. Je kunt daarbij vragen stellen aan onze collega's en de gemeente.   Tijdstip: 29 juni om 19.00 – 20.00 uur Locatie: Almenum wooncentrum, Midlumerlaan 53/A Je moet je wel van tevoren aanmelden. Lees verder

Versoepeling coronamaatregelen
Versoepeling coronamaatregelen

Reparatieverzoeken Je kunt ook online weer zelf een afspraak maken voor een reparatie. Wel moet je geen corona gerelateerde klachten hebben als we bij je langskomen. We vragen je een mondkapje te dragen en houd anderhalve meter afstand. Kantoor open van 9.00 tot 12.00 uur Ons kantoor is doordeweeks weer open van 9.00 tot 12.00 uur. Kom je naar ons kantoor? Draag een mondkapje en houd anderhalve meter afstand. Wij mogen maximaal drie bezoekers ontvangen. Zijn er al drie binnen? Wacht dan even bij de deur. Lees verder  

Nieuwbouw 92 woningen Plan Zuid van Start
Nieuwbouw 92 woningen Plan Zuid van Start

Dinsdag 8 juni was de officiele start van de nieuwbouw 92 woningen in Plan Zuid. Onze directeur Petra van der Wier en Biense Dijkstra van Bouwgroep Dijstra Draisma boorden symbolisch de 1e paal. De oplevering staat gepland in de zomer 2022. Wij hebben inmiddels geadverteerd met de studio's en de levensloopbestendige woningen. In juli adverteren we met de 40 appartementen. Lees verder

Collega Jan de Vries met pensioen
Collega Jan de Vries met pensioen

Onze collega Jan de Vries alias Jan Stuc is afgelopen maandag met pensioen gegaan. Al in 1979 werkte hij via het stucadoorsbedrijf van zijn vader voor ons. Vanaf 1990 was Jan in vaste dienst en voor vele huurders een vertrouwd gezicht. Wij gaan onze collega missen, maar hij kan nu samen met zijn vrouw Hennie gaan genieten van zijn vrije tijd. 

Samen de schouders eronder bij Toekomstig Almenum
Samen de schouders eronder bij Toekomstig Almenum

Binnenkort spreken we zo’n 145 bewoners van Almenum over de nieuwbouw van Toekomstig Almenum. Wij willen graag de mening van onze bewoners over de plannen, ze goed informeren en van ze horen wat er leeft. Onze collega’s van de front- en backoffice, onderhoud, Klant en Markt en financiën voeren de gesprekken. Terzijde gestaan door de stichting huurdersbelangen Almenum en de huurdersvereniging. Op de foto de collega’s die de gesprekken gaan voeren. Lees verder

Start adverteren nieuwbouwwoningen Plan Zuid
Start adverteren nieuwbouwwoningen Plan Zuid

Maandag 10 mei starten we met het stapsgewijs adverteren van de nieuwbouwwoningen in Plan Zuid. Na een periode van voorbereiding en plannen maken kunnen we los met de derde fase van Plan Zuid. Bouwgroep Dijkstra Draaisma start in mei met de bouw van 92 woningen. De woningen zijn all electric, energiezuining en geschikt voor alle leeftijden. Lees verder

Geen huurverhoging  in 2021
Geen huurverhoging in 2021

Normaal gesproken is er jaarlijks de huurverhoging. Dit jaar mag dat niet. Dat heeft de overheid besloten. De huur blijft in 2021 hetzelfde. Daarbij maakt jouw inkomen en die van de medebewoners niet uit. Er is ook geen huurverhoging voor huurders met een wat hoger inkomen. De servicekosten kunnen wel aangepast worden. Lees verder

Stand van zaken: Hitte woningen
Stand van zaken: Hitte woningen

Eerder hebben wij al op onze website verteld over de hitte in de nieuwbouwwoningen. Per 1 januari 2021 zijn de bouwregels aangescherpt voor nieuw te bouwen woningen na 1 januari 2021. Dit was voor ons reden om alle recente nieuwbouw vanaf 2017, luchtdicht gebouwd, door firma Invent te laten toetsen aan de nieuwe TO-juli norm. Uit de toetsing blijkt dat sommige nieuwbouwwoningen niet aan de nieuwe norm voldoet. Dit heeft te maken met de stand van de woning ten opzichte van de zon, het aantal vierkante meters glas en aantal gevels wat is blootgesteld aan de zon. Lees verder

Toekomstig Almenum
Toekomstig Almenum

Met het vaststellen van het stedenbouwkundigplan op 4 maart, is de basis gelegd voor een Toekomstig Almenum. Afgelopen week zijn de direct betrokkenen hierover geïnformeerd. Het gebouw Almenum moet worden aangepakt om het klaar te maken voor de toekomst, de huidige appartementen zijn niet toekomstbestendig en het gebouw moet energiezuiniger en van het gas af. Met de nieuwbouw willen wij een veilige en fijne plek voor de senior in de gemeente Harlingen realiseren. Lees verder

Binnenkort start adverteren nieuwbouw Plan Zuid
Binnenkort start adverteren nieuwbouw Plan Zuid

Over enkele weken starten we stapsgewijs met het adverteren van de 92 nieuwbouwwoningen in Plan Zuid. Er worden 32 levensloopbestendige woningen met 2 slaapkamers, 8 met 3 slaapkamers, 12 studio's en totaal 50 appartementen gebouwd. Binnenkort staat er meer informatie op onze website.

Tekenen vernieuwde samenwerkingsovereenkomst Huurdersvereniging
Tekenen vernieuwde samenwerkingsovereenkomst Huurdersvereniging

Tijden veranderen en dat vraagt om een aantal aanpassingen. Daarom zijn een aantal zaken in de samenwerkingsovereenkomst op basis van de huidige situatie aangepast. Laurens Posthumus voorzitter van de huurdersvereniging en onze directeur Petra van der Wier tekenen hier de overeenkomst. Lees verder

Phishing mails
Phishing mails

Let op! Er zijn e-mails en sms-berichten met het logo van Woningnet in omloop. Dit zijn phishing mails en zijn niet verstuurd door De Bouwvereniging. Sommige van onze woningzoekenden ontvangen deze mail of SMS. Er wordt gevraagd om verlengingskosten te betalen. Ga hier niet op in! Lees verder  

Veel lekkagemeldingen door smelten stuifsneeuw
Veel lekkagemeldingen door smelten stuifsneeuw

We krijgen veel lekkagemeldingen binnen door sneeuw. Dit type lekkkage kunnen we helaas niet voorkomen. De combinatie harde wind en stuifsneeuw, zoals vorig weekend, zorgt ervoor dat sneeuw via kiertjes de woning in waait. Stuifsneeuw is zo fijn, dat het soms ook onder dakpannen door naar binnen waait. Als dit smelt kan er lekkage ontstaan. Lees verder

Enquête Woonwensen voor de Toekomst
Enquête Woonwensen voor de Toekomst

In januari deden 230 mensen mee aan onze online enquête over woonwensen voor de toekomst. De hiermee opgehaalde informatie over woonwensen en beleving van de buurt gebruiken we voor onze toekomstvisie op onze woningen en woonwijken. Onder de 230 deelnemers werden 10 cadeaubonnen verloot van € 50,00, te besteden bij Veltman verlichting. Mevrouw Greetje Haarsma was een van de gelukkigen. De andere prijswinnaars hebben we gebeld en zij krijgen de bon toegestuurd.

Corona maatregelen
Corona maatregelen

Om besmetting van onze bewoners en medewerkers te voorkomen zijn wij extra voorzichtig. Wij volgen het advies van de regering en de richtlijnen van de RIVM. Lees verder:  

Stand van zaken; Hitte in woningen
Stand van zaken; Hitte in woningen

Eind november was ons laatste bericht op de website over het onderzoek naar de hitte in onze nieuwbouw. Uit onderzoek blijkt dat het oplopen van de warmte in de woning, onder andere te maken heeft met: - de manier van hoe de woning is gebouwd, - hoe je de woning kan koelen en - wat je als bewoners zelf kunt doen om opwarming te verminderen Lees verder. 

Eenmalige huurverlaging hoge huren
Eenmalige huurverlaging hoge huren

Per 2021 is de wet eenmalige huurverlaging in werking. Deze wet regelt dat huurders met een hoge huur en een relatief laag inkomen een éénmalige huurverlaging krijgen. De huurders die hier mogelijk voor in aanmerking komen hebben inmiddels bericht gehad.  Lees verder

Wijziging bij glasschade
Wijziging bij glasschade

Per 1 januari is Vriesia glasservice overgenomen door Boekema. Als je bij ons verzekerd bent, bel je bij glasschade voortaan Boekema glasservice via 050 - 579 14 68 Het telefoonnummer vind je ook op onze website. Tip: Heb je onze servicekaart met handige telefoonnummers? Pas de wijziging met het telefoonnummer aan. 

Woonwensen voor de toekomst
Woonwensen voor de toekomst

Wij staan aan het begin van het opnieuw bepalen van de toekomstvisie op onze woningen en woonwijken. Dit heet het Strategisch Voorraadbeleid. Het opstellen van dit beleid doen wij samen met onze huurders, toekomstige huurders en andere partners. Met een aantal vragen over o.a. woonwensen en beleving van de buurt, halen we input op via een online enquête. Wil je kans maken op 1 van de 10 duurzame cadeaubonnen vul dan de enquete in. Lees verder

Warm bewonersinitiatief
Warm bewonersinitiatief

Op verschillende plekken wappert in Harlingen een vrolijk gekleurde vlag. Het gaat om een speciale vlag met ‘Prettige Feestdagen’ erop. Anneke van den Haak, bewoonster van de Helling, kwam begin december met het idee voor een vlag bij haar appartementencomplex. Lees verder

Bereikbaarheid feestdagen
Bereikbaarheid feestdagen

Vanaf maandag 21 tot en met donderdag 31 december zijn we op werkdagen alleen 's morgens van 9.00 tot 12.00 uur telefonisch bereikbaar. Ons kantoor is gesloten. Bij calamiteiten buiten deze tijden kun je ons bellen 0517-432525, je wordt dan doorgeschakeld naar de storingsdienst. 

Aangepaste werkwijze coronamaatregelen
Aangepaste werkwijze coronamaatregelen

Ons kantoor is gesloten. We komen alleen bij je langs als er een dringende reparatie uitgevoerd moet worden. Niet dringende reparaties worden eerst uitgesteld tot na 19 januari. Lees verder

Terug op het oude adres
Terug op het oude adres

Afgelopen vrijdag was het eindelijk zover. Feikje van der Molen kreeg de sleutels van haar nieuwe levensloopgeschikte woning in Wijnaldum. Feikje is geboren en getogen Winamer. Door de nieuwbouwplannen was Harlingen tijdelijk haar stek. Feikje keert met haar hond terug op haar oude adres. We wensen haar veel woonplezier toe. Lees verder

Een beetje warmte in deze koude tijden
Een beetje warmte in deze koude tijden

Samen onze ouderen een hart onder de riem steken. Een beetje warmte geven in deze koude tijden. Een kaartje of een kopje koffie, een klein gebaar doet veel goeds! Mooie samenwerking tussen gemeente Harlingen, Stichting Present, de Telefooncirkel, Stichting Welzijn Senioren Harlingen en de Bouwvereniging. Samen maken wij het verschil. Lees verder

Prestatieafspraken ondertekend
Prestatieafspraken ondertekend

De prestatieafspraken 2021 zijn afgelopen vrijdag ondertekend door gemeente Harlingen, de Bouwvereniging en de Huurdersvereniging. De belangrijkste afspraken zijn dat er blijvende aandacht is voor woonwensen van de jongere woningzoekende tot 30 jaar, duurzaamheid, betaalbaarheid en beschikbaarheid. Er is bovendien specifieke aandacht voor een gezonde en inspirerende leefomgeving van de huurder. Lees verder

Veilig werken met corona
Veilig werken met corona

Corona is helaas nog steeds onder ons. Wij zetten de gezondheid van onze huurders, collega’s en anderen op één. Meer info over onze werkwijze en hygiëneregels? Lees verder

Te huur zit/slaapkamer begeleid wonen
Te huur zit/slaapkamer begeleid wonen

In de Kerkpoortstraat 29/31 zijn twee samengevoegde woningen die geschikt zijn voor 4 bewoners die dagelijkse in de ochtend en avond begeleiding ontvangen. Iedere bewoner heeft een eigen zit/slaapkamer, daarnaast wordt een gezamenlijk huishouden gevoerd, gedeeltelijk met behulp van begeleiding.  Heb je een indicatie voor begeleiding (WMO/WLZ in de vorm van PGB) of kun je die krijgen, dan zou dit voor jou een leuke woonplek kunnen zijn. Lees verder  

Het landelijk woonbeleid is scheef
Het landelijk woonbeleid is scheef

Ook wij doen mee! Het landelijke woonbeleid is gericht op bouwen, bouwen, bouwen. Noord- en Oost-Nederland hebben te maken met andere uitdagingen, die vragen om andere oplossingen. We doen daarom een dringend beroep op Den Haag: geef ons de ruimte om de regio leefbaar te houden en om letterlijk te kunnen bouwen aan een goede toekomst voor honderdduizenden huurders. #datisscheef

Betaalbaar en goed wonen
Betaalbaar en goed wonen

Uit de Aedes benchmark 2020 blijkt dat wij onze basis goed op orde hebben; betaalbaar en goed wonen. Uitzonderlijk goed scoren wij op de energie-index bij labelonderdeel duurzaamheid. Met een energie-index van 0.98 zijn wij de laagste van alle corporaties van Nederland. Daar zijn wij trots op!

Energiecoach voor huurders binnenstad
Energiecoach voor huurders binnenstad

Huurders in de Binnenstad krijgen gratis bespaartips van een professionele energiecoach. Wij starten hiervoor een apart project op en haken daarmee aan bij de pilot energiecoach van de gemeenten Harlingen en De Waadhoeke. Lees verder

Stand van zaken; Hitte woningen
Stand van zaken; Hitte woningen

De feiten, waar hebben we het over? Afgelopen zomer hebben negen huurders bij ons gemeld dat de temperatuur tijdens een hittegolf hoog oploopt in hun woning. Het is goed denkbaar dat deze negen een grotere groep vertegenwoordigen. Het merendeel huurders wat klaagt woont in de nieuwbouw Plan Zuid Fase 2 of in Kluerd Ropens. Lees verder 

'Wonen doen we samen'
'Wonen doen we samen'

Onze collega Arnold Hiemstra is geinterviewd voor het Aedes magazine 'Wonen doen we samen" Dit interview gaat over het verduurzamen van onze woningvoorraad en hoe we deze toch betaalbaar houden. Lees verder

Laatste werkdag collega Pieter Torenbeek
Laatste werkdag collega Pieter Torenbeek

Donderdag 12 november was de laatste werkdag van Pieter Torenbeek, allround vakman. Een bekend gezicht voor veel huurders. Na 42 dienstjaren zit het erop en gaat  Pieter genieten van zijn pensioen. ‘Het voelt wat raar zo’n laatste werkdag. Het sociale contact, een praatje of geintje met de huurders, dat ga ik wel missen’, aldus Pieter. Ook wij zullen Pieter missen.

Dolgelukkig met hun nieuwe huis
Dolgelukkig met hun nieuwe huis

Op 30 oktober was het dan eindelijk zo ver. Piet Rekker en Jacqueline Tuininga kregen de sleutels van hun levensloopgeschikte woning in Midlum. ‘We zijn dolgelukkig met deze schitterende woning’, aldus Jacqueline. Piet en Jacqueline zijn beide 46 jaar en gaan voor het eerst samenwonen. Piet komt uit Berlikum en Jacqueline uit Harlingen. Hun oog viel op de nieuwbouw in Midlum, vanwege het dorpse karakter en toch nog dicht bij de stad.In verband met de gezondheid van Jacqueline is gekozen voor een levensloopgeschikte woning. Als eerste worden de wanden aangepakt. Jacqueline; ‘We gaan de wanden sausen’ Lees verder

Oplevering 10 duurzame woningen Midlum
Oplevering 10 duurzame woningen Midlum

Vrijdag 30 oktober krijgen de toekomstige bewoners van de 10 duurzame nieuwbouwwoningen in Midlum de sleutels.  Het betreft twee onder een kap woningen in het hart van het dorp. De nieuwe huurwoningen zijn duurzaam en levensloopbestendig gebouwd. Wij wensen iedereeen succes met de verhuizing en veel woonplezier.  Lees verder

Word jij onze nieuwe collega?
Word jij onze nieuwe collega?

Ben jij onze nieuwe klant- en servicegerichte collega met hart voor onze huurders? Iemand die zich verantwoordelijk voelt voor de oplossing, het gedane werk en de tevredenheid van de bewoner? Dan ben jij van harte welkom! Wij zijn op zoek naar een Allround onderhoudsmedewerker. Lees verder

Wat een leuke gesprekken
Wat een leuke gesprekken

Leuke en waardevolle gesprekken hebben wij deze week gehad. Onze collega's  van de front- en backoffice belden zo’n 100 huurders op.  Huurders reageerden enthousiast op ons ‘FF Bellen’. We spraken veel tevreden mensen, blij met hun thuis en trots op hun wijk. Ook krijgen we goede tips en tops mee. Daar gaan we mee aan de slag. Beste huurders, bedankt voor jullie tijd! Lees verder

De 'Week van het Huren' ook voor de jeugd
De 'Week van het Huren' ook voor de jeugd

Het is de 'Week van het Huren'. Deze week bellen onze collega's een aantal huurders om te horen hoe het gaat in hun wijk. Ook aan de jeugd is gedacht. Heb je kinderen of kleinkinderen dan kunnen we deze kleurplaat naar je toesturen. Laat ons even weten of je er een wilt.  De winnaars krijgen een presentje. 

Oplevering laatste appartementen Dukdalf
Oplevering laatste appartementen Dukdalf

Woensdag 7 oktober krijgen de laatste 15 huurders de sleutel van hun nieuwe appartement. De eerder opgeleverde appartementen zijn inmiddels grotendeels bewoond. Deze laatste 15 bewoners moeten nog even aan de bak voordat ook zij kunnen gaan genieten van hun mooie nieuwe appartement. Wij wensen iedereen in ieder geval heel veel woonplezier. Lees verder

FF buurten wordt FF bellen
FF buurten wordt FF bellen

Van 5 tot en met 10 oktober is 'de Week van het Huren'. Vorig jaar gingen we de wijk in om in gesprek te gaan met bewoners om te horen wat er leeft in de verschillende wijken. Dit jaar zit dat er vanwege de aangescherpte coronamaatregelen helaas niet in. Omdat  we het wel belangrijk vinden om te weten wat er leeft onder de bewoners gaan we die week een aantal huurders bellen. Heb jij tips of tops voor ons en wil je die met ons delen meld je dan aan via info@debouwvereniging.nl. Wij bellen je dan. 

Hitte in nieuwbouwwoningen. Waar staan we nu?
Hitte in nieuwbouwwoningen. Waar staan we nu?

Begin augustus heeft Tiedema uit Sneek loggers geplaatst bij een aantal nieuwbouwwoningen in Kluerd Ropens en Plan Zuid. De loggers hebben een aantal weken de temperatuur geregistreerd. Aan de hand van de metingen is in beeld gebracht hoe snel de temperatuur stijgt en terugloopt en tot welke hoogte de temperatuur gaat. Lees verder  

Bereikbaarheid op de vrijdagmiddag
Bereikbaarheid op de vrijdagmiddag

Vanaf 18 september zijn wij vrijdagmiddag alleen telefonisch bereikbaar bij calamiteiten. Heb je op vrijdagmiddag een dringende klacht, zoals een buitensluiting, gaslekkage of ernstige waterlekkage, bel dan 0517-432525. Je wordt dan doorgeschakeld naar de alarmcentrale. Zij helpen je dan verder. Wil je je inschrijven voor een woning of een reparatieverzoek indienen dan kan je bij ons 24 per dag online terecht. Lees verder

‘Wij hebben een prachtig plekje hier en zijn gelukkig’
‘Wij hebben een prachtig plekje hier en zijn gelukkig’

Sinds 2015 woont de familie Peringa in haar appartement aan het Werfpad in Harlingen. Het appartement kijkt uit over het Wad en de Zeedijk. #WonenDoenWeSamen #woningcorporaties Benieuwd naar hun verhaal? 

Campagne ‘Wonen doen we Samen’
Campagne ‘Wonen doen we Samen’

Op 1 september zijn wij samen met bijna 300 woningcorporaties gestart met de landelijke campagne Wonen doen we Samen. Hiermee laten we samen zien wie we zijn, voor wie we er zijn en wat we doen. #WonenDoenWeSamen #woningcorporaties

Redders perenbomen
Redders perenbomen

Vele enthousiaste redders kwamen een perenboompje ophalen. Alle boompjes zijn meegenomen. Deze twee buurvrouwen uit de Oosterstraat waren er blij mee. Veel sucees ermee en we hopen op een goede oogst. Lees verder

Red een perenboom!
Red een perenboom!

Wij hebben 50 perenbomen opgehaald. Ze staan bij ons in Harlingen. Ben jij huurder van ons en wil je graag een gratis perenboom in je tuin? Heb je hier de ruimte voor en kan je er goed voor zorgen? Kom bij ons langs vrijdagmiddag 21 augustus (vandaag) tussen 12.30 en 14.00 uur.

Onze resultaten van 2019 in vogelvlucht
Onze resultaten van 2019 in vogelvlucht

Ben je benieuwd naar onze resultaten van vorig jaar? Hiernaast staan een aantal cijfers. Een volledig overzicht kun je nalezen bij: Publicaties - Jaarverslag 2019

Enthousiaste nieuwe huurders
Enthousiaste nieuwe huurders

Deze week was er een kijkmoment bij onze nieuwbouw in Wijnaldum en Midlum. Toekomstige huurders kwamen hun nieuwe woning bekijken. Op de foto Patricia Visser en Harry Feenstra voor hun nieuwe woning in Wijnaldum. Ze zijn enthousiast en volgen de bouw op de voet. Wekelijks komen ze langs en maken ze een foto van de vorderingen aan hun woning. 

Ondanks de hitte een fantastische dag voor deze huurders
Ondanks de hitte een fantastische dag voor deze huurders

Vandaag worden de sleutels van de eerste 14 appartementen Dukdalf uitgegeven. Sander en Roxana van den Haak zijn de eerste gelukkigen. De komende weken krijgen de overige 56 huurders de sleutels. Wij wensen iedereen veel succes met de verhuizing en veel woonplezier. 

Onderzoek naar hitte in nieuwbouwwoningen
Onderzoek naar hitte in nieuwbouwwoningen

Op dit moment hebben we te maken met een langdurige hittegolf. Iedereen in Nederland heeft er last van. Het klimaat verandert, doordat de temperatuur op aarde stijgt. Het gevolg hiervan is dat de temperatuur in de woningen stijgt. En dat is iets dat we met z’n allen hebben te accepteren. Lees verder

Meedenken over het toekomstige Almenum
Meedenken over het toekomstige Almenum

Een toekomstig Almenum voor de huidige bewoners en de volgende generaties. Dat is wat de stuurgroep wil. Daarom wil zij van bewoners en omwonenden, toekomstige bewoners en geinteresseerde inwoners van de gemeente Harlingen weten wat zij belangrijk vinden. Ook jij kunt digitaal je mening geven. Lees verder

Toekomstig Almenum
Toekomstig Almenum

Het huidige Almenum is, zelfs met de meest uitgebreide renovatie, niet gereed voor een zorgeloze toekomst en een lange levensduur. Een renovatie van Almenum kan niet alle technische problemen oplossen en kan de hoge energielasten niet verlagen. Bovendien blijkt dat een uitgebreide renovatie veel investeringen vragen, waar heel grote bedragen mee gemoeid zijn. Lees verder

Contactloos repareren
Contactloos repareren

Door corona waren ook wij genoodzaakt onze manier van werken aan te passen. Nu pakken we de meeste werkzaamheden weer op, alleen op een andere wijze dan je van ons gewend bent. Je kunt nu alleen op afspraak langskomen op ons kantoor. Ook onze onderhoudsdienst werkt voortaan volgens een nieuwe werkwijze waarbij fysiek contact zoveel mogelijk wordt vermeden. Lees verder

Nieuwbouw Stationslocatie begeleid wonen
Nieuwbouw Stationslocatie begeleid wonen

Wij hopen in de eerste helft van 2021 te kunnen starten met de bouw van een appartemensgebouw op de Stationslocatie voor De Stichting Begeleid wonen. Dit is een kleinschalig wooninitiatief voor mensen met een verstandelijk beperking. Er komen 26 appartementen in 2 woonlagen en vier gemeenschappelijke woonkamers. Het gebouw heeft een lift. De bouwtijd zal ongeveer een jaar duren. De verhuur loop via de Stichting Begeleid Wonen NW Friesland. Lees verder 

Eindelijk mochten ze een kijkje nemen!
Eindelijk mochten ze een kijkje nemen!

Deze week was het zover. De eerste bewoners mochten een kijkje nemen in hun nieuwe appartement op Dukdalf. De heer Huijser kwam samen met zijn dochter de maten opmeten. De komende weken mogen alle toekomstige bewoners langskomen.  Vanwege het coronavirus houden we ons aan de richtlijnen en mag je maar met twee personen komen en voor iedere bezoeker is het verplicht om veiligheidsschoenen, een hesje en een helm te dragen. 

Wij zijn op zoek naar een leuke  collega
Wij zijn op zoek naar een leuke collega

Gaat jouw hart sneller kloppen van een zelfstandige baan waarbij je de wijk ingaat, Sta je stevig in je schoenen en Heb jij een gezonde dosis lef en hart voor de huurders? Dan is dit jouw kans! Wij zoeken een Wijkbeheerder Lees verder

'Zet jij je in voor een nette tuin en schone steeg?'
'Zet jij je in voor een nette tuin en schone steeg?'

Huurders van de Bouwvereniging ontvangen deze week een brief in de bus. In de brief vraagt de Bouwvereniging haar huurders om zich in te zetten voor een nette tuin en schone steeg. In een leefbare wijk horen nette en opgeruimde tuinen.

'Een kleine spraakmakende corporatie met hart voor de huurders'
'Een kleine spraakmakende corporatie met hart voor de huurders'

Vanuit de autoriteit voor woningcorporaties is visitatie verplicht gesteld. De prestaties van alle corporaties in Nederland, worden eens per vier jaar gepeild door een extern bureau. Afgelopen jaar liet De Bouwvereniging zich visiteren door extern bureau Cognitum. Uit het rapport; 'Een no-nonsens organisatie die weet wat ze wil' Lees verder

Leren dansen in de regen
Leren dansen in de regen

De wereld is in korte tijd ongelooflijk veranderd. Door een onzichtbaar minuscuul virus worden wij geconfronteerd met onze kwetsbaarheid en dit laat diepe sporen na. 

Huurverhoging per 1 juli
Huurverhoging per 1 juli

Deze week ontvangen onze huurders de brief met ons huurverhogingsvoorstel per 1 juli 2020. Dit jaar is de gemiddelde huurprijsverhoging 2,6 % over de kale huur. Lees verder 

Weer gestart met woningaanbod
Weer gestart met woningaanbod

Er staat, naast de nieuwbouw in Midlum en Wijnaldum, ook weer regulier woningaanbod op onze site. Wanneer een opgezegde woning leeg is wordt deze op de site aangeboden. De nieuwe huurder kan de woning dan bezichtigen zonder dat er fysiek contact hoeft te zijn met de vertrokken huurder. 

Corona vraagt andere manier van werken
Corona vraagt andere manier van werken

Sinds 13 maart kun je ons alleen telefonisch en digitaal bereiken. Het kantoor is gesloten. Het coronavirus vraagt een andere manier van werken. Door een aantal aanpassingen in het werk, kan de verhuur van woningen nu ook zonder fysiek contact door gaan. Lees verder

Aanbod nieuwbouw Midlum en Wijnaldum
Aanbod nieuwbouw Midlum en Wijnaldum

Vanaf woensdag 15 april kun je inschrijven op de nieuwbouwwoningen in Midlum en Wijnaldum. De woningen hebben een slaapkamer en badkamer op de begane grond en een tweede slaapkamer op de verdieping.  De woningen zijn voorzien van een warmtepomp, een WTW unit, vloerverwarming en zonnepanelen. Verwachte oplevering oktober 2020.

Onze werkwijze tijdens corona
Onze werkwijze tijdens corona

Kantoor en contact Ons kantoor blijft gesloten t/m 20 mei. Je kan alleen op afspraak voor dringende zaken langskomen (bijv. sleuteluitgifte). Je komt alleen of met maximaal 1 begeleider. Vooraf vragen we of je ziekteverschijnselen hebt die duiden op Corona. Wij zijn van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar via (0517) 43 25 25. Lees verder

Mooie actie
Mooie actie

Dinsdag werden alle 162 bewoners in wooncentrum Almenum blij verrast met een mooie orchidee voor de deur van de Rotary Harlingen. Er zat een kaartje bij met de boodschap 'Bloemen houden van mensen, we denken aan u in deze moeilijke tijden'. Mooie actie van de Rotary om deze ouderen 'een hart onder de riem te steken'. De planten zijn door Jaring, Janet en Mark aan de deur bezorgd.

Even voorstellen
Even voorstellen

Onze nieuwe elektrische Skoda Citigo in frisse groene huisstijl. Voor een bezoekje 'op afstand' bij de klant of langs een project. We nemen afscheid van onze twee bordeaux rood/oranje gekleurde benzineauto's. Zo gaan we terug van drie naar twee auto's.

Sluiting kantoor verlengd tot 28 april
Sluiting kantoor verlengd tot 28 april

Het kabinet heeft aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus.  Dit heeft tot gevolg dat de sluiting van ons kantoor is verlengd tot 28 april 2020. Ook de nieuwe werkwijze wordt verlengd tot 28 april a.s. We blijven graag met jou in contact via de telefoon, e-mail en social media. Achter de schermen kijken we hoe we onze diensten ‘zonder fysiek contact’ kunnen blijven verlenen. Zodra er meer nieuws is, maken we dit bekend op onze website. 

Andere werkwijze
Andere werkwijze

Wij volgen de richtlijnen van het RIVM om te voorkomen dat het coronavirus zich verder verspreidt. Ons kantoor is daarom tot 6 april gesloten. Dit heeft gevolgen voor onze dienstverlening. We zijn wel telefonisch bereikbaar van 9.00 - 16.00 uur. Lees verder 

'Beste buur' kaartje
'Beste buur' kaartje

De beste hulp is meestal degene die het dichtstbij is. Het is fijn als je kan rekenen op je buren. Voor wat suiker of een ei. Of als je buur niet meer naar buiten kan: om inkopen te doen of pijnstillers te halen. Wil je je buren of anderen helpen? Lees verder 

Aanbod woningen
Aanbod woningen

Er komt tijdelijk geen nieuw woningaanbod op de website. Alle afspraken rond woningopname zijn eerst geannuleerd. Pas wanneer een woning leeg is komt deze op de website. We proberen de verhuur zo veel mogelijk 'zonder fysiek contact' door te laten gaan.

Inbraak computersysteem
Inbraak computersysteem

In het weekend van 14 en 15 maart heeft er een aanval plaatsgevonden op ons computersysteem. Met de aanval is gijzelingssoftware geplaatst met de bedoeling onze bestanden te versleutelen. Daarna vindt in het algemeen een vraag naar geld plaats voor het vrijgeven van de gegevens. Zover is het gelukkig niet gekomen. Het is waarschijnlijk niet de bedoeling geweest om persoonsgegevens te stelen. Wij hebben vastgesteld dat slechts een klein deel van de gelekte gegevens mogelijk gezien is door derden. Uit voorzorg hebben wij onze huurders op de hoogte gesteld. Klik in tekst voor de meest gestelde vragen met antwoorden. 

Maatregelen vanwege Coronavirus
Maatregelen vanwege Coronavirus

Het coronavirus is niemand ontgaan. In Nederland en nu ook in Friesland zijn besmettingen vastgesteld. Om te voorkomen dat het Coronavirus zich verder verspreid geeft het RIVM-adviezen. Wij volgen deze richtlijnen en maakten een aantal afspraken.   Waarom? Wij staan voor prettig, veilig en gezond wonen. Wij willen voorkomen dat wij onze huurders en elkaar gaan besmetten. Wij komen bij veel mensen over de vloer. En veel huurders van ons hebben een kwetsbare leeftijd. Lees verder

Energie-index onder de 1
Energie-index onder de 1

Begin 2019 stonden we in de top 10 van woningcoporaties in Nederland met het hoogste energielabel. Deze week kwamen de nieuwe cijfers binnen. Met een energie-index van 0,98554 gaan we onder de magische grens van 1. Een lage energie-index betekent minder energieverbruik en een lagere energierekening. Dat merk je als huurder in je portemonnee.

Plan Zuid fase 3 Nieuwbouw
Plan Zuid fase 3 Nieuwbouw

Het stedenbouwkundigplan voor de Wilhelminastraat en Margrietstraat is onlangs besproken met belangstellenden uit de wijk. We verwachten begin volgend jaar te starten met de bouw van 93 huurwoningen; appartementen, studio's, een aantal eengezinswoningen met 3 slaapkamers en levensloopbestendige woningen met 2 slaapkamers.  Het komende jaar worden de plannen verder uitgewerkt. Lees verder

Lancering ondernemingsplan
Lancering ondernemingsplan

In 2019 gingen wij van start met het maken van een nieuw ondernemingsplan. Hoe gaan we het de komende jaren doen? Huurders, samenwerkingspartners en medewerkers konden hun inbreng geven. Dinsdag 4 februari was het zover en hebben wij ons ondernemingsplan "Klaar voor de toekomst" gepresenteerd aan alle betrokkenen. Lees verder

Sloop Midlum en Wijnaldum
Sloop Midlum en Wijnaldum

Deze week is gestart met de sloop van 15 woningen in Wijnaldum en 14 in Midlum. In beide dorpen worden dit voorjaar 10 levensloop-bestendige woningen teruggebouwd. Dit zijn woningen met een slaapkamer en badkamer op de begane grond en een tweede slaapkamer op de verdieping. Binnenkort starten we met de verhuur.

Samen maken wij het verschil
Samen maken wij het verschil

Samenwerken aan veilig, gezond en prettig wonen voor bewoners in buurten en dorpen in de gemeente Harlingen. Kort gezegd is dit de kern van ons nieuwe ondernemingsplan. Is dit vernieuwend? Nee, niet echt. Als verhuurder werken wij al meer dan honderd jaar aan het bieden van een thuis voor huurders. De aard van ons werk verandert niet. Maar het besef dat het een gezamenlijke opgave is, dat groeit. Veilig, gezond en prettig wonen kan je niet alleen. Daar heb je elkaar voor nodig.  Bewoners, de woningcorporatie, de gemeente, politie, welzijn- en zorgpartijen, enzovoort. Drama Arnhem Dat het een gezamenlijke opgave is werd op een verschrikkelijke manier duidelijk tijdens afgelopen Nieuwjaarsnacht.

Meer mensen recht op huurtoeslag in 2020
Meer mensen recht op huurtoeslag in 2020

De maximale inkomensgrenzen in de huurtoeslag vervallen in 2020. Hierdoor krijgen meer mensen met een inkomen iets boven de huidige maximale inkomensgrenzen mogelijk recht op huurtoeslag. Dat zijn huurders die anders bij extra inkomen alle huurtoeslag aan de Belastingdienst zouden moeten terugbetalen (wat in 2020 niet meer hoeft) en zij die door deze maatregel plotseling wel recht krijgen op huurtoeslag in 2020. Dat betekent dat mensen niet meer ineens van tientallen euro’s huurtoeslag terugvallen naar nul euro. Hiermee verdwijnt de armoedeval. Goed nieuws dus. Lees verder  

Nieuwbouw Dukdalf. Wie gaat er wonen?
Nieuwbouw Dukdalf. Wie gaat er wonen?

´De bouw op het voormalige Dukdalfterrein is begonnen en dat betekent dat dit nieuwbouwproject ook bij onze woningzoekenden begint te leven. Veel mensen hebben belangstelling voor een van de 70 huurappartementen. Wij zijn als klantadviseurs druk bezig met alle voorbereidingen.  

Piet Bouma over upgraden woningen tot Comfort+-niveau:
Piet Bouma over upgraden woningen tot Comfort+-niveau:

´Het is fijn dat je als woningcorporatie extra maatregelen kunt nemen om het wooncomfort van je huurders te  verbeteren. Aanpassingen die ervoor zorgen dat de woning beter aansluit bij de wensen.

Binnenkort uitgifte nieuwbouw Plan Zuid
Binnenkort uitgifte nieuwbouw Plan Zuid

Rond de zomervakantie gaat aannemer Friso uit Sneek van start met de bouw van 110 woningen op het voormalige AZC-terrein/ Prins Bernhardstraat. Er komen 50 gelijkvloerse appartementen met één slaapkamer en 60 eengezinswoningen met een slaapkamer en badkamer op de begane grond. De bovenverdieping kan gebruikt worden als zolder of je kunt er een extra slaapkamer maken. Lees verder

Zonnepanelen en een nieuwe website voor woningzoekenden
Zonnepanelen en een nieuwe website voor woningzoekenden

Hoe wij op het afgelopen jaar terugblikken? Als een spannend jaar waarin we belangrijke stappen vooruit hebben gezet. Bijvoorbeeld rond het betaalbaar houden van onze huurwoningen. De meeste huurders hebben zonnepanelen op hun woning gekregen (of krijgen die nog). Zonder huurverhoging. Daardoor gaat de energierekening omlaag en dat kan veel geld schelen. Spannend was zeker ook de invoering van de nieuwe website voor woningzoekenden.

Huurder centraal
Huurder centraal

Onze website was hard aan vernieuwing toe. Je kunt vanaf nu allerlei zaken goed een eenvoudig regelen via de website. Dat was de belangrijkste insteek voor de ontwikkeling van deze website, want de huurder staat bij ons centraal.

Enorme belangstelling Dukdalf
Enorme belangstelling Dukdalf

Dinsdag 11 april  was er een inloopmiddag in het Vierkant. Daar zijn de plannen voor het terrein Dukdalf bekend gemaakt . Hier kwamen zo'n 100 tot 150 enthousiaste belangstellenden op af. 

KWH label
KWH label

Het KWH-label is met het cijfer 7.9 weer voor twee jaar toegekend. Wij bedanken onze huurders voor hun medewerking aan de enquete over onze service.