Pilot ‘Warmtepomp in bestaande woning’

Gepubliceerd op 12 december 2023
Pilot ‘Warmtepomp in bestaande woning’

Cora Huibregt, 53 jaar doet mee met de pilot “Warmtepomp in bestaande woning” van de Bouwvereniging. Cora woont zo’n 25 jaar aan de Cort van der Lindenstraat in Harlingen. Doordeweeks is zij werkzaam bij Bakkerij van der Kloet in Franeker en zo af en toe oppas oma van Reon, bijna 5 maanden oud.

Meedoen aan pilot best spannend
Afgelopen november werd in haar woning een warmtepomp systeem geplaatst. Dit systeem werkt op de bestaande radiatoren. Oftewel de cv-ketel is vervangen door een warmtepomp met boiler voor de warmwatervoorziening. 

Meten = weten

Cora, ‘Ik werd benaderd door de Bouwvereniging om mee te doen aan de pilot. Dat vond ik eigenlijk best wel spannend. Er is wel wat geboord, maar de overlast viel op zich mee.’ In de woonkamer blijft de kraan van de radiatoren openstaan. De temperatuur blijft rond de 20 graden. In andere ruimtes kan de kraan wel versteld worden. Cora vindt de temperatuur aangenaam, al moest de constante 20 graden in de woonkamer eerst wel even wennen.  

De pilot “Warmtepomp in bestaande woning” is een gezamenlijk project van de Vereniging Friese Woningcorporaties waar de Bouwvereniging bij is aangesloten. In Harlingen doen zes woningen mee, daarbij worden verschillende warmtepompsystemen geplaatst. Reinoud Idzinga, projectleider bij de Bouwvereniging vindt het ‘best spannend’, dit systeem op de bestaande radiatoren. Op zolder en buiten zijn verschillende apparaten aangebracht. Het energieverbruik wordt met meetapparatuur bijgehouden. De Bouwvereniging heeft regelmatig gesprekken met de bewoners over het gebruik en de ervaringen met het systeem. Reinoud, ‘We houden alles bij om een zo goed mogelijk beeld te hebben over de werking van de systemen. Het doel is van elkaar te leren en verder duurzame stappen te zetten richting CO2 neutraal woningbezit. De medewerking van onze bewoners stellen we hierbij zeer op prijs.’  
Foto: Reinoud Idzinga geeft uitleg over warmtepompsysteem